Povijesni događaj

Okončano podstanarstvo Muzičke akademije

Sandra Sabovljev

Nova je zgrada pod jedan krov dovela sve odsjeke Akademije, koji su dosad radili na četiri adrese



ZAGREB » Osjećam se baš kao car, jer od svih dekana u povijesti, a ja sam 18. u nizu, baš je meni pripala čast da otvorim toliko željenu novu zgradu Muzičke akademije, kazao je jučer na svečanosti predstavljanja novog doma Muzičke akademije na Trgu maršala Tita dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević. On je ovom aluzijom na cara Franju Josipa, koji je prije 120 godina na istom trgu otvorio zgradu Hrvatskoga narodnog kazališta, naglasio povijesnu dimenziju ovog događaja. Cikojević je potom parafrazirao još jednog Franju, završavajući svoje obraćanje brojnim okupljenim građanima, istaknutim osobama iz kulturnog, obrazovnog i političkog života grada i države s usklikom »imamo zgradu«, zahvalivši cijeloj Hrvatskoj na tome.


  


Novi zamah


Svečanosti je nazočio i predsjednik Ivo Josipović izjavivši da je ponosan i sretan što s novom Akademijom ulazimo u novu epohu hrvatske glazbe te da će glazbeni život dobiti novi zamah. I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić složio se da se radi o povijesnom događaju kojim Zagreb dobiva hram hrvatske kulture te predstavlja civilizacijski iskorak hrvatske metropole.




   Uz Grad Zagreb i Vladu, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), treći partner u projektu je Sveučilište u Zagrebu u čije je ime govorio rektor Aleksa Bjeliš kojemu je jučer bio posljednji dan osmogodišnjeg mandata.


   – Sveučilište ima više ljudi nego prostora i često nam je vrlo tijesno, zato nam je posebno drago kad riješimo neki akutan problem, a Muzička akademija je dugo godina bila najakutnija sveučilišna situacija, kazao je Bjeliš izuzetno zadovoljan što je okončano gotovo stoljetno podstanarstvo Muzičke akademije.


   Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, istaknuo je da je njegovo ministarstvo u posljednjih deset godina što iz kreditnih sredstava, što iz državnog proračuna u infrastrukturu akademske zajednice uložilo 3,7 milijardi kuna. Projekt akademije, koji je izgrađen prema projektu arhitekta Milana Šosteriča, težak je 210 milijuna kuna, nova zgrada proteže se na 12 tisuća četvornih metara podijeljenih na tri podzemne i osam nadzemnih etaža.


   Nova je zgrada konačno dovela pod jedan krov sve odsjeke Akademije – 550 studenata, 118 profesora i devedesetak vanjskih suradnika – koji su dosad radili na četiri podstanarske adrese.   

Milenijska fotografija


Zgrada je službeno otvorena uz glazbeni program ansambla udaraljki Muzičke akademije biNg Bang, a svečanu je vrpcu prerezalo sedam najboljih studenata Akademije. Nakon svečanih govora ovaj je trenutak zabilježio i »milenijski fotograf« Šime Strikoman, uslijedio je blagoslov zgrade dekana Katoličko-bogoslovnog fakulteta Tončija Matulića.


   Svečanim otvorenjem nove Muzičke akademije jučer je započela cjelodnevna manifestacija Dan otvorenoga trga kojom je novom »stanaru« trga dobrodošlicu priredilo ostalih osam institucija koje okružuju jedan od najljepših zagrebačkih trgova – Hrvatsko narodno kazalište (HNK), Akademija dramske umjetnosti (ADU), Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, Hrvatski školski muzej, Rektorat – Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet. Sve su ove ustanove otvorile svoja vrata građanima i nizom cjelodnevnih organiziranih i improviziranih događanja predstavile svoje programe i sadržaje.


   Orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar i zborovi HRT-a i HNK-a su na Zdencu života, zajedno s Orkestrom HNK-a i solistima Opere pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija u 12 sati otvorili izvedbeni dio programa. Svirali su Uvertiru i Zbor Hrvatica iz opere »Porin« Vatroslava Lisinskog te Završno kolo iz »Ere s onoga svijeta« Jakova Gotovca. Sat kasnije uslijedila je baletna točka – ulomak iz baleta Giselle – ansambla HNK-a, a sve livade koje okružuju kazalište ispunile su se građanima koji su se uglavnom složili da ovakve manifestacije nevjerojatno ožive grad i da bi ih trebalo biti više.


   Program Dana otvorenog trga koji su režirali Anica Tomić i Jelena Kovačić službeno je završio koncertom filharmoničara ispred Muzičke akademije odakle je sve i počelo.