Online časopis

Objavljen “Vjesnik” – prvi broj mjesečnika EPK-a Rijeka 2020

Kim Cuculić

»Vjesnik« je on-line mjesečnik i papirnato izdanje zasad nije planirano. Osim o mjesečniku, EPK obavještava i da su Riječanke Ivona Miloš iz KUD-a Praputnjak te Ivana Lučić iz Kreativnog kolektiva Kombinat odabrane za sudjelovanje u nizozemskom programu kulturne suradnje Tandem Fryslân



RIJEKA Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture objavila je prvi broj online EPK mjesečnika »Vjesnik«. Radi se o mjesečnom pregledu događanja vezanih za Rijeku 2020 – EPK. Kako nam je pojasnila Jelena Androić, zadužena za odnose s javnošću u Rijeci 2020 – EPK, »Vjesnik« je zasad mjesečni on-line newsletter.


– Svrha mu je pretplatnike newslettera obavještavati o svim događanjima relevantnim za projekt te o javnim događajima u organizaciji tvrtke Rijeka 2020 i partnera. Pretplatiti se može ostavljanjem e-mail adrese na stranici www.rijeka2020.eu. Zamišljeno je da se kroz vrijeme, ovisno o interesu pretplatnika – ali i o različitim programima u produkciji Rijeke 2020 i partnera (zabavnim, dječjim, edukacijskim …) – pokrenu i posebna izdanja newslettera. Papirnato izdanje, barem u ovom obliku newslettera, nije zamišljeno – kaže Androić.


Prvi broj »Vjesnika« predstavlja i Brickzine – online časopis o kulturi, umjetnosti i stvaralaštvu namijenjen djeci i roditeljima. Riječ je o digitalnom izdanju časopisa koji će svoje prvo tiskano izdanje doživjeti u 2018. godini, kao aktivnost programskog pravca Dječja kuća. Njegov urednički tim čine kreativci iz Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina Croatije, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Muzeja moderne i suvremene umjetnost i Vijeća mladih »Benčić«, uz podršku Rijeke 2020 i vanjskih suradnika. Više se nalazi na adresi brickzine.rijeka2020.eu.




Iz EPK-a stiže još jedna vijest: Riječanke Ivona Miloš iz KUD-a Praputnjak i Ivana Lučić iz Kreativnog kolektiva Kombinat odabrane su za sudjelovanje u nizozemskom programu kulturne suradnje Tandem Fryslân. Tako je ovih dana odlučeno u Amsterdamu na sastanku međunarodnog žirija, koji je između 11 projekata organizacija iz nizozemske provincije Fryslân (čije će upravno središte – grad Leeuwarden – 2018. godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture) odabrao njih sedam, te isto toliko između 11 projekata ostalih europskih regija.


Tandem Fryslân program je kulturne suradnje sa svrhom jačanja zajednica i civilnog društva Europe. Zajednički je program Tandema, inicijative Europske kulturne zaklade sa sjedištem u Amsterdamu i MitOst e.V. iz Berlina te Leeuwardena 2018 – EPK, a cilj mu je na jednom mjestu prikupiti ideje i iskustva frizijske zajednice i šire Europe. Potporu Tandem Fryslânu pružaju Fonds voor Cultuurparticipatie i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Namjera je ovim programom pridonijeti stvaranju snažne mreže kreativnih zajednica. Stoga će se izabrani sudionici tijekom cijele godine sastajati u svrhu umrežavanja, polazit će brojne radionice i razmjenjivati iskustva te primiti novčanu potporu i podršku mentora, kako bi u tandemima razvili svoje ideje i uspostavili obostrano uspješno i korisno partnerstvo. Na kraju projekta održat će se prezentacija te otvoriti mogućnost povezivanja s rastućom Tandem mrežom.