Šok

Najstarija zagrebačka kino dvorana zatvara vrata: ‘Čuli smo da tu žele napraviti narodnjački klub’

P. N.

Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja, kaže Matić



Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata, odlučila je u petak uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), umjetničke organizacije koja posljednjih deset godina upravlja najstarijom zagrebačkom kinodvoranom – doznaje Tportal.


To znači, piše Tportal, da se u Kinu Europa neće održati Festival tolerancije, koji je trebao startati u nedjelju, a ta institucija – kako sad stvari stoje – neće ugostiti ni Subersive Film Festival u svibnju, kao ni svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u lipnju.


Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu. U protivnom, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, ‘poduzet će se daljnje pravne radnje’. Sročeno je i detaljno obrazloženje, s najavom renoviranja koje bi trebalo trajati šest mjeseci.




Djelatnici Kina Europa, predvođeni Matićem još su se u listopadu obratili Gradu sa zahtjevom za produljenje ugovora, no odgovora nije bilo. Po jučerašnjem primitku dopisa, Matić je otišao kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Tedija Lušetića, no iz onoga što je na tom sastanku rečeno mogao je iščitati samo jedno – Zagreb Film Festival nepoželjan je zakupnik Kina Europa i mora iseliti.


Za Tportal su izjavili da su u šoku. 


‘Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku’, priznaje Boris T. Matić, koji ne zna što će biti sa 45 zaposlenika, manifestacijama i skupom opremom. 


‘Kino Europa košta Grad Zagreb nula kuna. Odnosno, mi sva sredstva koja se uprihoduju ulažemo dalje u kino. I onda nam pošalju dopis da izađemo 1. lipnja, a oni će sve renovirati u šest mjeseci, iako znamo da ni u kakvom proračunu nije predviđen novac za renoviranje kina. Što to uopće znači za buduće manifestacije, za Animafest koji se treba otvoriti 2. lipnja? Ako mi izađemo, tko će održati taj program?’, pita Matić, dodajući da su djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio.


Originalan tekst pročitajte OVDJE.