Narodni plesovi

LADO najavio veliku turneju Japanom

Hina

Turneja je ostvarena u suradnji s japanskom agencijom Folklore Report i njezinim generalnim direktorom Tetsuom Masunagom, koji već 20-tak godina radi na predstavljanju tradicije središnje i istočne Euorpe u Japanu



ZAGREB – Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO gostovat će od 4. veljače do 11. ožujka u Japanu, gdje će održati 22 nastupa i deset radionica u 18 gradova.


Program gostovanja predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu ravnateljica Ansambla LADO Ivana Lukšić, koja je istaknula da su prema dosadašnjim saznanjima gotovo svi koncerti rasprodani, a očekuje se da će im, uz široku publiku, nazočiti i politička elita, diplomati, a čak i pripadnici japanske carske obitelji.


Što se tiče samog programa LADO će, kao i uvijek, uz bogatstvo hrvatske plesne i glazbene tradicije nastojati prikazati i njezinu raznolikost i običaje. Tako će, među ostalim, tijekom 35 dana gostovanja pred japanskom publikom izvesti Ladarke, svoj svojevrsni zaštitni znak, pa baranjske plesove, krčki tanac, ličke plesove, lindžo, te bunjevačke, zagorske, prigorske plesove i tako dalje.




Turneja je ostvarena u suradnji s japanskom agencijom Folklore Report i njezinim generalnim direktorom Tetsuom Masunagom, koji već 20-tak godina radi na predstavljanju tradicije središnje i istočne Euorpe u Japanu.


Japanskoj će javnosti tradiciju hrvatskih narodnih plesova i pjesama predstaviti 46 plesača i glazbenika LADA. Nastupi počinju u Nacionalnom olimpijskom centru za mlade u Tokiju, a nastavljaju se u gradovima Kawasaki, Chiba, Nagoya, Gifu, Yamaguchi, Kumamoto, Kobe, Takamatsu, Kyoto, Osaka, Nagano, Saitama, Kamakura, Maebashi, Sendai, Fukushima i Utsunomiya.


Osvrnuvši se na gostovanja LADA u područjima Japana koja su 2011. prošla velika razaranja uzrokovana tsunamijem Lukšić je napomenula kako je riječ o koncertima koji predstavljaju »gestu podrške hrvatskog naroda stanovništvu dijela Japana koje je toliko prepatilo«.


Turneju podupiru Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba, a njezin je glavni sponzor Croatia Osiguranje. Na konferenciji je svečano potpisan i sponzorski ugovor, a direktor uprave Croatia Osiguranja Krešimir Starčević istaknuo je kako je ta suradnja još jedna u nizu kulturnih inicijativa koje taj osiguravatelj podupire jer »briga o kulturnom identitetu ujedno je i briga o sebi«.


Što se tiče troškova turneje, Lukšić je kazala kako u ovom trenutku ne postoji konačna procjena, no budući da je riječ o velikom ansamblu od gotovo 50 ljudi te oko 1300 kilograma narodnih nošnji i instrumenata, kao i raznih promidžbenih materijala, trošak je iznimno visok. Prethodna turneja LADA Japanom 2006. stajala je oko 125 tisuća eura.


Nacionalni profesionalni folklorni ansambl LADO osnovan je 1949. U šest desetljeća postojanja LADO nastupio na najvećim svjetskim scenama i koncertnim podijima u 48 zemalja svijeta. Ansambl broji 37 plesača/pjevača i 15 glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl je dosad izdao 24 albuma i dva dvd-a, te osvojio brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja. U Japanu je već gostovao 2005. te, posljednji puta, 2006., kada je njegovih 27 nastupa u 20-tak najvećih japanskih gradova vidjelo više od 50 tisuća ljudi.