Konstruktivna rasprava

Kompendij u RiHubu: Kako izraditi, ali i primijeniti kulturne politike i strategije

Jasmin Đečević

Foto S. Drecshler

Foto S. Drecshler



RIJEKA U RiHubu je s radom počeo Kompendij kulturnih politika i trendova u Europi, na kojem sudjeluje 50-ak stručnjaka iz cijele Europe, a rezultati njihovog rada bit će važan putokaz zemljama članicama Vijeća Europe u području kulture i razvoja nacionalnog zakonodavstva.


Kompendij se bavi prikupljanjem, analizom i davanjem preporuka za izradu i primjenu kulturnih politika na razini država i ujedno služi kao istraživačka baza podataka za sve dostupne podatke o kulturi unutar zemalja članica. Rezultati rada Kompendija namijenjeni su državnim dužnosnicima, istraživačima, mrežama i udrugama u kontekstu izrade i provođenja politika.


Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota naglasila je važnost održavanja ovakvih skupova u Rijeci.




– Mi smo prijestolnica kulture u 2020. i jako nam je drago da možemo ugostiti ovakav skup, jer želimo s jedne strane upoznati vas sa svim što Rijeka priprema u sklopu projekta EPK-a, ali želimo i iskoristiti vaše stručnosti kako bismo se pozicionirali kao međunarodni centar ne samo kulture i umjetnosti, nego i kulturnog menadžmenta. Osim toga, moramo se pripremiti i za donošenje nove kulturne strategije Rijeke, jer postojeća je do 2020. godine – objasnila je Kregar Šegota.


Jaka Primorac, s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, izrazila je nadu da će sastanak u Rijeci proteći u konstruktivnim raspravama, dok je zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović istaknuo činjenicu da se sastanak održava u prostorima nedavno otvorenog RiHuba.


– Zaključci ovog skupa nam mogu pomoći da budemo prava Europska prijestolnica kulture; ovaj prostor je otvoren prije tek 10-ak dana i već se pokazuje da smo s pravom investirali u njega. Ova konferencija mjesto je za nove ideje koje ćemo koristiti i mi za rebranding našeg grada – rekao je Filipović.


Iako je goste trebala dočekati i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ona je zbog obaveza bila spriječena te je njen dolazak prebačen za srijedu.


U sklopu sastanka autora Kompendija kulturnih politika i trendova, 11. listopada će se održati Javni forum na kojem će se raspravljati o odnosu obrazovanja i kulture te kako ih što kvalitetnije međusobno povezati. Početak programa je predviđen za 10 sati, a ključno predavanje održat će Kate Wimpress, direktorica u North Edinburgh Arts. Organizatori pozivaju publiku da u što većem broju dođu na forum.


Kompendij kulturnih politika i trendova u Europi nije jedini skup koji se ovog tjedna održava u RiHubu, jer se 12. i 13. listopada u istom prostoru održava Stručni seminar o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji pod nazivom »I-relevantnost kulture u dobu umjetne inteligencije«. Program su osmislili Gerfried Stocker, Vuk Ćosić i Kathrin Merkle, a prema najavama organizatora okupit će ključne ljude koji se bave tom temom na svjetskoj razini.