Predstava

“Kabinet” na Sušaku: Osmica kao inspiracija za suvremeni ples

Kim Cuculić



RIJEKA Broj 8 je u naslovu predstave suvremenog plesa, koju je Umjetnička organizacija »Kabinet« izvela na pozornici HKD-a na Sušaku. Osmica ima jaku simboliku: ona je broj kozmičke ravnoteže; to je broj ruže vjetrova na atenskoj Kuli vjetrova; često ima toliko žbica na kotaču; toliko lopoč ima latica i put staza.


Broju 8 se često pripisuje magijsko djelovanje, jer je sastavljen od dvaju krugova ili prstena te stoga sadrži dvostruku čarobnu snagu tih simbola. U programskoj knjižici predstave »8« dodana su i druga značenja: osam je broj tijela, jata ptica, narodnog kola, naroda, plemena, beskonačnosti…


Predstavu u koreografiji Ivane Kalc izvodi 8 plesačica: Tajči Čekada, Sanda Hunjak,Tereza Korošec, Nika Krajnović, Željka Rupčić, Morena Scotti Andrić, Fanni Tutek Hajnal i Kristina Žuvela. Tematski okvir predstave polazi od kruga kao forme, a kreće se preko raznih oblika pojavnosti kruga u sferi ljudskog djelovanja (pulsiranje, rituali, cikličnost, revolucija, jedinstvo…).




Izvedba kreće od dodira plesačica s podlogom; njihove noge su podignute u visinu, a zatim se tijela savijaju u formu fetusa. Izvođačice su pritom ritmički usklađene s apstraktnom glazbom Envera Krivca, koja postupno poprima furiozan ritualni ritam. U tim sekvencama predstave asocijativno prepoznajemo motive kola, naroda i plemena. Na kraju se pokreti »stišavaju« i sve opet može krenuti ispočetka – u beskonačnost.


Jednostavne crne kostime osmislila je Tajči Čekada, a asistentica koreografkinje je Mila Čuljak.