Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
13. studenoga 2019.
Ispis članka: Hugh Jackman: 'Ne želim ni primirisati svijetu politike, nisam debelokožac' - Novi List

NoviList.hr

Hugh Jackman: 'Ne želim ni primirisati svijetu politike, nisam debelokožac'

Nova drama

17. rujan 2018 10:40

Napisao: Stjepan Hundić

»The Front Runner« je biografska drama o američkom senatoru Garyju Hartu koji se usred predsjedničke kampanje za Bijelu kuću 1988. godine našao u izvanbračnom seksualnom skandalu

Hugh Jackman: 'Ne želim ni primirisati svijetu politike, nisam debelokožac'

Jason Reitman kućno je ime filmskog festivala u Torontu. Gotovi svi filmovi ovog kanadskog filmaša rođenog u Montrealu bili su prikazani na TIFF-u počevši s prvijencem humornom dramom »Thank You For Smoking« (2005.) preko njegova vjerojatno dva najpoznatija filma, humornom teen dramom »Juno« (2007.) i romantičnom dramom» Up In The Air« s Georgeom Clooneyem (2009.) pa sve do najnovijeg filma »The Front Runner« koji je prikazan na 43. Toronto International Film Festivalu koji traje do 16. rujna.

Brutalnost politike

»Nemam niti najmanju želju baviti se politikom u svom životu, dapače, nakon što sam pripremajući se za ovu ulogu i snimajući film svijet politike upoznao iznutra ne želim mu niti primirisati«, na tiskovnoj je konferenciji otkrio slavni Hugh Jackman koji u filmu tumači američkog senatora Garyja Harta koji se usred predsjedničke kampanje za Bijelu kuću 1988. godine našao u izvanbračnom seksualnom skandalu pa dodao, »ne mogu se niti zamisliti kao premijer Australije, to bi bilo grozno.

Kakav je to život u kojem vam svakodnevno važu svaku izgovoreno riječ, pokušavaju iskopati bilo što što bi pretvorili u medijsku vijest, a za sve loše što se dogodi vi ste odgovorni. Australija je upravo ako se ne varam izabrali već šestog premijera u posljednjih sedam godina, to je dobro za demokraciju ali u govori mnogo o ovome što sam upravo rekao.«

Biografska drama Jasona Reitmena snimljena prema knjizi »All The Truth Is Out: The Week Politic Went Tabloid« koju potpisuje novinar Matt Bai koji je uz Reitmena i bivšeg političkog operativca Jaya Carsona i autor scenarija, uspio je prikaz brutalne političke arene u kojoj se sve podređuje cilju, glasovima, funkciji i društvenoj moći, u kojoj se brišu granice između privatnog i javnog što je posebno vidljivo u posljednjih nekoliko desetljeća od Clintonove afere s Monikom Lewinski do Donalda Trumpa čije gotovo svakodnevne medijske eskapade i afere nije moguće niti nabrojati.

»Nakon afere Watergate svi mediji, svi glasači, svi relevantni društveni akteri politiku doživljavaju kao pozornicu na kojoj se skrivaju prljavštvine, afere, laži i nemoral«, kaže nam najslavniji australski glumac i jedna od najvećih holivudskih zvijezda koja je i ovom ulogom pokazala da je njegov glumački raspon mnogo veći od tumačenja Wolverina koji ga je pretvorio u globalno prepoznatljivo lice pa dodaje, »hvala Bogu da svijet glume i filma nije takva nemoralna močvara jer u takvom svijetu se ne bih snašao i pobjegao bih glavnom bez obzira. Nikada nisam bio debelokožac.«

Prijateljstvo s Hartom

Pripremajući se za ulogu slavni je glumac upoznao glavnog aktera afere bivšeg američkog senatora Garyja Harta što mu je kako i sam kaže bilo od neprocjenjive pomoći u shvaćanju lika i okolnosti u kojima se afera dogodila:
»Proveli smo dosta vremena zajedno razgovarajući o svemu vezanom uz njegov privatni život i političko djelovanje, to je svijet koji mi nije baš previše poznat i silno mi je pomoglo druženje s njim kako bih ušao u lik.

Tijekom tih susreta smo se poprilično zbližili pa mi je i otkrio kako bi njegova politička agenda izgledala da je postao američki predsjednik i završio u Bijeloj kući. Vrlo je inteligentan čovjek oštra uma koji je sposoban razgovarati o gotovo bilo kojoj temi. Upoznao sam i njegovu obitelj pa danas mogu reći i da smo postali prijatelji.«

Uvijek skockan i sređen 49-godišnji Hugh Jackman ni ovaj put nije razočarao velik broj okupljenih fotografa niti vojsku obožavatelja koji su strpljivo čekali ne bi li ugrabili njegov autogram i selfie: pojavio se u casual izdanju u plavom odijelu kockastog uzorka, majici boje cigle i pripadajućem rupčiću u džepu sakoa koji je njegovoj elegantnoj pojavi davao dendijevski naglasak, a sunčane naočale i crne lakirane cipele zaokružile su skladni stil.