Priznanje dizajnerima

Bruketa i Žinić osvojili nagradu na natjecanju Art Directors Club Croatia

Hina



Poznati hrvatski dizajnerski dvojac Bruketa&Žinić osvojio je glavnu nagradu na natjecanju Art Directors Club Croatia za najbolje ostvarenje u području oglašavanja i grafičkog dizajna u kategoriji »Promocija/Novi mediji/Eventi«, priopćeno je danas iz Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte (HP).


Ocjenjivačko povjerenstvo ovogodišnjeg natjecanja u sastavu Boris Ljubičić, Dalibor Matanić, Damir Hoyka, Jernej Repovš i Branimir Lazanja dodijelio je Bruketi i Žiniću zlato za rješenje QR-marke – marke »najmodernijeg komunikacijskog potencijala« oblikovane za HP.


Marku, koja se službeno zove »Dan marke 2011.«, HP je predstavio na svečanoj 20. obljetnici izdavanja poštanskih maraka. Riječ je o marki s bar kodom koji nalikuje uobičajenim bar-kodovima ali s jednom ključnom razlikom – poruka skrivena u kodu može se »očitati« mobitelom, što pošiljatelju omogućuje da odmah dobije potvrdu o prispijeću svoje pošiljke kao i dodatne podatke o njezinu putovanju.




»Ova poštanska marka svojim povezivanjem s modernom komunikacijskom tehnologijom pokazuje koliko se tradicionalna forma i funkcija mogu prilagoditi novim tehnologijama«, ističe se u HP-ovom priopćenju.


Art Directors Club Croatia (Hrvatski klub kreativaca) neprofitna je udruga osnovana s ciljem vrednovanja i unaprjeđenja kreativnog oblikovanja i ostalih oblika komuniciranja unutar društvenog života Hrvatske, s posebnim težištem na dizajn i tržišne komunikacije.


Svojim aktivnostima Art Directors Club Croatia nastoji sudjelovati u integraciji hrvatskoga kreativnog potencijala, afirmiranju kreativne uspješnosti u oblikovanju različitih formi komuniciranja unutar profesionalnog, ali i širega društvenog života Hrvatske.


Osvajanjem zlata QR-marka stekla je pravo izravne nominacije na Art Directors Club Europe (ADC*E) koji se uskoro održava u Barceloni.


ADC*E je neprofitna organizacija europskih klubova kreativaca koja djeluje u 19 zemalja. Klub je osnovan 1990. godine s ciljem promoviranja izvrsnosti u europskom dizajnu i oglašavanju. Svake godine ADC*E dodjeljuje nagrade za Najbolje od najboljeg između radova koji su već nagrađeni u zemljama iz kojih potječu.


Hrvatska pošta do danas je izdala 856 poštanskih maraka koje su stekle zapažen ugled i uspjeh u svijetu o čemu najbolje svjedoče brojne međunarodne filatelističke nagrade, kao i priznanja za njihovu umjetničku i dizajnersku vrijednost.