EPK

Brendiranje kulture i gradova: Preksutra počinje velika konferencija u Rijeci

Davor Mandić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Publika će moći sudjelovati u programima 30 međunarodnih i domaćih stručnjaka



RIJEKA Trodnevna međunarodna konferencija »Brendiranje kulture«, koju smo opsežno u Novom listu najavljivali, održat će se od 28. veljače do 2. ožujka ove godine, a na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u RiHubu, doznali smo da je konferencija iz RiHuba, mjesta (i) za takve prigode osmišljenog, preseljena na Kampus i u Art-kino zbog velikog interesa stručne publike. Naime oko 150 prijavljenih bilo bi prevelik zalogaj za prostor RiHuba, koji u svom konferencijskom dijelu komotno može primiti ne više od 80 ljudi.


Prijavljena publika moći će na konferenciji sudjelovati u programima 30 međunarodnih i domaćih stručnjaka na polju brendiranja u kulturi, a programsku je strukturu ukratko objasnio Nenad Antolović, koordinator u programu »Učionice« EPK-a, istaknuvši tri tematske cjeline. Jedna je brendiranje kulture, druga je brendiranje gradova, a treća kulturni turizam. Antolović je potvrdio i da su konferenciju namjerno organizirali u vrijeme Povorke Riječkog karnevala, tako da i sudionici mogu iskusiti taj specifični riječki program.


Na konferenciji za novinare gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je važnost »Učionice«, koja je specifična programska cjelina unutar EPK-a, kao mjesta koje će biti važno za pitanje onoga što će ostati kada jednom prođe EPK-karavana.– Ne želimo da 2020. bude puna programa koji će 2021. biti samo povijesna činjenica – rekao je Obersnel, istaknuvši da bi iza ovog programa, kao i njemu sličnih, trebala ostati mogućnost sveučilišnog školovanja kadrova u kulturnom menadžmentu.

To je naglasila i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija kao čelna osoba institucije-partnera na ovom i nizu drugih programa.




– Višekratno se pokušavalo pokrenuti studij kulturnog menadžmenta u Rijeci, ali spoticali smo se oko zastupljenosti teorije i prakse. Vjerujem da nakon EPK-a ne možemo imati ispriku da se to ne pokrene. Ali daleko smo došli; jedan master plus program već je na vidiku, trenutno tražimo međunarodne partnere – rekla je Prijić-Samaržija.