Otvaranje građanima

Benčić, povjerljivo: Svi koji žele posjetiti industrijski kompleks, moći će to učiniti u četvrtak

Kim Cuculić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



RIJEKA Manifestacija pod nazivom »Benčić, povjerljivo« bit će održana u četvrtak, 27. travnja, od 17 do 20 sati u prostoru bivšeg industrijskog kompleksa »Rikard Benčić«. Riječ je o događaju otvorenom za sve zainteresirane građane, a uključit će predstavljanje projekta obnove kompleksa kroz razgovore s građanima te obilazak objekta.


Kako je tim povodom podsjetio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kompleks »Benčić« dio je projekta Europske prijestolnice kulture kroz koji će ovaj dio Rijeke postati novo kulturno središte grada. U obnovljeni kompleks uselit će Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća i Gradska knjižnica Rijeka.


Nova dimenzija 


– Važno je naglasiti da obnova bivšeg »Benčića« sad više nije predmet želja, nego u ovom trenutku govorimo o vrlo konkretnim aktivnostima. Postoji kompletna dokumentacija, izdane su građevinske dozvole, a osigurana je i financijska konstrukcija. Velik dio sredstava potrebnih za izgradnju ovih objekata već je osiguran kroz fondove EU-a, pa je tako Rijeci odobreno 69 milijuna kuna za uređenje nekadašnje Palače šećerane u kompleksu »Benčić« i obnovu broda »Galeb«, dok će se sredstva Urbane aglomeracije Rijeka u iznosu od oko 62 milijuna kuna upotrijebiti za realizaciju Dječje kuće i Gradske knjižnice.




Sad smo u fazi pripreme natječaja za odabir izvođača radova, a događaj koji organiziramo 27. travnja prilika je da se građanima predstavi što će se raditi u kompleksu »Benčić«. Ovaj sada pomalo sumorni dio grada obnovom će dobiti novu dimenziju i dogodit će se logično proširenje pješačke zone od Korza do »Benčića«, pa se ovdje očekuje velika frekvencija posjetitelja – osvrnuo se Obersnel.


Faza realizacije 


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar podsjetio je da se u posljednje vrijeme dosta toga dogodilo – projekt Rijeke kao EPK prošao je prvi krug službene evaluacije, »Benčić« i »Galeb« dobili su sredstva i sklopljen je sporazum s Vladom oko Urbane aglomeracije.


– Sve to govori u prilog tome da se iz faze vizualizacije prešlo u fazu realizacije. Budući da je građanima Rijeke oko EPK-a još uvijek sve nekako apstraktno, odlučili smo organizirati program »Benčić, povjerljivo« u sklopu kojeg će posjetitelji moći postavljati konkretna pitanja i saznati sve što ih zanima vezano uz projekte u bivšem »Benčiću«. Razgovori će biti snimani i pokušat ćemo napraviti kompilaciju pitanja i odgovora – kazao je Šarar.


Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci, dodala je da ako sva tri izvješća panela vezana uz Rijeku kao EPK do 2020. godine budu pozitivna, Rijeka će dobiti i 1,5 milijuna eura iz Fonda Meline Mercouri. Kregar Šegota još je jednom naglasila i da je cilj ovog projekta participacija, odnosno da se svi građani Rijeke osjete dijelom tima.