Dražba

Baudelairovo oproštajno pismo prije pokušaja suicida prodano za 234.000 eura

Hina



Oproštajno pismo francuskoga pjesnika Charlesa Baudelairea u kojemu najavljuje suicid, prodano je na dražbi za 234.000 eura, što je triput više od očekivane cijene, objavljeno je na internetskoj stranici francuske aukcijske kuće Osenat.


Pismo je 30. lipnja 1845. naslovio na svoju ljubavnicu Jeanne Duval.


Tada je imao 24 godine. Samoubojstvo je pokušao istoga dana, no nije mu uspjelo okončati život.




U pismu Baudelaire Jeanne piše kako si kani oduzeti život. »U trenutku kada budeš čitala ovo pismo, mene više neće biti«, stoji u oproštajnoj poruci.


»Na ovaj sam se korak odlučio jer više ne mogu živjeti ni podnositi životni teret…, svakodnevni odlazak na spavanje i ponovno buđenje.«


Pjesnik, koji je čitavog života imao financijske poteškoće pošto je potrošio obiteljsko nasljedstvo, nožem se ubo u prsa, no zadobio je lakše ozlijede i preživio.


Nakon toga je živio još 22 godine, napisavši brojna remek djela francuske poezije. Među njima je zbirka »Cvjetovi zla«, koju mnogi smatraju najznačajnijim lirskim djelom 19. stoljeća. Novu pjesničku vrstu stvorio je zbirkom pjesničkih crtica pod nazivom »Spleen Pariza«.


Pisao je sjajne likovne kritike, a istaknuo se i kao prevoditelj. Bio je jedan od prvih Francuza koji je upozorio na Wagnerov genij. Obilježen kao bludnik i odbacivan kao simbol boemstva i nemorala, svojim je pjesmama suvremenicima proširio područja poetskog, no ni za života, a niti prvih desetljeća nakon smrti nije stekao zasluženo priznanje.


Utjecao je na pjesnički izričaj generacija francuskih pjesnika. Umro je 1867. od posljedica sifilisa, koji je u to doba bio neizlječiv.