47. Zagrebački salon

Nikoli Bašiću Velika nagrada za Polje križeva na Kornatu

P. N.

Žiri je prepoznao kornatsko Polje križeva kao rijetko upečatljivo djelo, dok tri jednakovrijedne nagrade Salona dijele autori rovinjskog Hotela »Lone«, riječkog Filozofskog i Učiteljskog fakulteta te splitskog Studentskog doma



ZAGREB - Velika nagrada 47. Zagrebačkog salona posvećenog arhitekturi i urbanizmu dodijeljena je preksinoć u Gliptoteci HAZU Nikoli Bašiću, autoru Polja križeva – spomen obilježja stradalim kornatskim vatrogascima, na otoku Kornatu.


To upečatljivo djelo kojeg su sagradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim, gotovo neolitskim tehnikama gradnje, karakterizira suzdržana i eliptična ekspresivnost i koncepcijska lapidarnost te sadrži rijetko trezvenu graditeljsku pouku – stoji u obrazloženju. Na prijedlog selektora Dražena Juračića, Organizacijski odbor dodijelio je i tri jednakovrijedne nagrade Salona te šest posebnih priznanja – priopćilo je Udruženje hrvatskih arhitekata koje tradicionalno organizira tu izložbu. 


  Tri jednakovrijedne nagrade Salona dodijeljene su studiju 3LHD za Hotel »Lone« u Rovinju; Hildegardi Auf-Franić, Tinu Svenu Franiću i Vanji Risteru za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Neni Keziću i Emilu Šverku za Studentski dom u Splitu. 


 Posebna priznanja




Šest posebnih priznanja dodijeljeno je: Goranu Andlaru i Branki Aničić, za rad Kulturni krajobrazi primorske Hrvatske; Udruzi Dragodid.org, za rad »Jedna nova uloga suhozidnog graditeljstva«; Vanji Ilić za Otvoreni atelier Donassy u Zagrebu; Vedranu Jukiću i Nikici Kronji (SODAarhitekti), za Green bar u Zagrebu; Filipu Kobzineku za studentski projekt obiteljske kuće na Marjanu, Split, izrađen pod mentorstvom prof. Nikole Popića te Marinu Mikeliću i Tomislavu Vrešu (mikelić vreš arhitekti), za Hotel »Well«, Terme Tuhelj. 


  Ove godine dodijeljena je i posebna Nagrada za trajni doprinos Zagrebačkom salonu i to arhitektu Branku Silađinu čiji je dugogodišnji rad na pozitivnoj percepciji hrvatske arhitekture bio najistaknutiji upravo na izložbama Zagrebačkih salona – stoji u priopćenju UHA-e. 


  Na izložbi koja je otvorena pred velikim brojem posjetitelja u Gliptoteci HAZU obuhvaćena je arhitektonska produkcija u posljednje tri godine – izloženo je 295 radova podijeljenih u 3 kategorije: »Realizacije«, »Projekti« i »Prijedlozi«. U kategoriji »Realizacije« izloženo je 127 radova podijeljenih po temama na: poslovne i upravne zgrade (18); infrastrukturu (6); scenografiju i izložbe (14); stanovanje (42); turizam (12); muzeje i baštinu (6); društveni standard (23) i sakralne zgrade (6). U kategoriji »Projekti« nalazi se 150 radova podijeljenih po temama na: memorija i duhovnost (12); edukacija (12); novo u starom (12); javni prostor (24); društveni standard (11); stanovanje (29); poslovne zgrade (18) i transformacija grada (32). U kategoriji »Prijedlozi« izloženo je 18 radova.  

Arhitektura u recesiji


Pri odabiru radova selektor Dražen Juračić vodio se idejom preispitivanja prijelomne situacije – velike krize u kojoj su se društvo i arhitektura našli, kako su se arhitekti prilagodili novim sustavima vrijednosti te koliko su spremni za prihvaćanje nove recesijske situacije i novog senzibiliteta. 


  U sklopu Salona predstavili su se i dobitnici 1. nagrade 44. zagrebačkog salona održanog 2009., arhitekti Andrej Uchytil i Renata Waldgoni. te izložili izbor radova nastalih u razdoblju 1982. – 2012. To je ujedno i najava njihove velike retrospektivne izložbe koja će se slijedeće godine održati u Galeriji Forum. 


  Izložba 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam otvorena je do 16. prosinca.