Summer Classics

Najljepša pozornica na otvorenom: ”Aida” i ”Carmina burana” za Ljeto klasike u Puli

Hina

Foto M. Angelini

Foto M. Angelini



Program »Summer Classics/Ljeto klasike«, u sklopu kojega će riječki HNK Ivana pl. Zajca u pulskoj Areni 27. i 29. srpnja izvesti Verdijevu »Aidu«, odnosno Orffovu kantatu »Carmina Burana«, predstavljen je u četvrtak na konferenciji za novinare u Puli. Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo dolaskom renomiranih umjetnika u Pulu dodavši kako Arena, kao najljepša pozornica na otvorenom, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. »Ove su dvije opere najbolji dokaz da klasična glazba nije rezervirana samo za uski krug publike već je zanimljiva i široj publici. Klasika svakako ima svoje mjesto u Areni i ovo je zapravo jedna kvalitetna i dugoročna suradnja koju želimo uspostaviti s Hrvatskim narodnim kazalištem jer nam je cilj u Arenu dovesti vrhunske, svjetske umjetnike«, poručio je Miletić.


Intendant HNK Ivana pl. Zajca i redatelj »Aide« Marin Blažević napomenuo je kako se riječko kazalište ponovno vraća u pulsku Arenu nakon 17 godina te kako su taj povratak omogućili njihovi partneri koji su prepoznali važnost uvrštavanja klasičnih programa u turističku ponudu Istre, posebice Pule. Postavu »Aide» predvodit će neki od najvećih umjetnika hrvatske, europske i svjetske operne scene, redoviti gosti Metropolitan Opere u New Yorku, legendarne Scale u Milanu, Kraljevske Opere Covent Garden u Londonu, Bečke državne opere, ali i vodećih hrvatskih opernih kuća – Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Rijeci. Operne solistkinje Kristina Kolar u ulozi Aide te Dubravka Šeparović u ulozi Amneris nisu krile zadovoljstvo predstojećim nastupom te su naglasile kako je svakom umjetniku čast nastupiti u predivnom izdanju pulske Arene.


Arena / Foto Manuel ANGELINI


Arena / Foto Manuel ANGELINI





Ulogu Radamesa preuzeo je Walter Fraccaro, Amonasro je Giorgio Surian dok Ramfisa pjeva Carlo Colombara, jedan od najvećih svjetskih baseva. Obje predstave pod dirigentskom su palicom Villea Matvejeffa. »Aida«, koja će u Areni biti izvedena u petak 27. srpnja, jedna od najizvođenijih i najpoznatijih opera svih vremena, djelo je skladatelja Giuseppea Verdija praizvedeno 1871. godine. U nedjelju 29. srpnja riječki ansambl u Pulu dovodi i »Carminu Buranu« Carla Orffa sa solistima Frankom Klisovićem, Robertom Kolarom te opernom superzvijezdom Sumi Jo, najprodavanijom pjevačicom klasične glazbe na svijetu koja je objavila više od 50 ploča i CD-a. Nastupa u najvažnijim opernim kućama i koncertnim dvoranama, pjevala je na svečanostima otvaranja Olimpijskih igara, a pjesma za film »Youth« Paula Sorentina bila je nominirana za nagradu Oscar.