''Viva Arte Viva''

Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti: Otvoren 57. Venecijanski bijenale

Hina

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



 Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti, 57. Venecijanski bijenale, otvoren je u subotu i očekuje se da će ga do zatvaranja u studenome obići pola milijuna posjetitelja.


Dvije glavne nagrade na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, osvojili su u subotu Nijemci.Njemački paviljon, koji je izradila 39-godišnja Anne Imhof iz Frankfurta i koji istražuje aspekte njemačke povijesti, dobio je Zlatnog lava za najbolji nacionalni paviljon, objavio je ocjenjivački sud.

Franz Erhard Walther (77), iz Fulde u središnjoj Njemačkoj, dobio je Zlatnog lava za najboljeg umjetnika. On je poznat po velikim interaktivnim skulpturama načinjenim od različitih materijala.


Na bijenalu oko 120 umjetnika iz 51 zemlje izlaže svoje radove.



Ovogodišnji 57. bijenale otvoren je u subotu, a traje do 26. studenoga. Na njemu nastupa više od 80 zemalja koje se predstavljaju u nacionalnim paviljonima, a njegova je tema »Viva Arte Viva« – »Izložba za umjetnike i o umjetnicima«.Hrvatski nacionalni paviljon koji predstavlja dvije suvremene hrvatske umjetničke pozicije objedinjene pod nazivom »Horizont očekivanja« predstavljen je u petak.




Otvarajući izložbu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost kontinuiteta sudjelovanja Republike Hrvatske na tom najdugovječnijem i međunarodno najvidljivijem mjestu globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara te dodala kako Ministarstvo kulture ovom projektu posvećuje posebnu pozornost.


»Želja nam je predstaviti se kao mlada država bogatog kreativnog potencijala, stoga smo u formi svojevrsne ‘carte blanche’ povjerili zadatak Branki Benčić, čije je poznavanje suvremene scene iznimno, a ugled međunarodni. Kroz njezin odabir umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića u dijalog su postavljene dvije umjetničke pozicije, a njihov pažljivo uravnotežen suodnos stvorio je nove vrijednosti, naznake novih stanja i predodžbi«, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.


Izrazila je i veliko zadovoljstvo uvrštavanjem radova Mladena Stilinovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, na središnju izložbu Bijenala.