HKD

Marc Chagall u Rijeci: Ambiciozni planovi najmlađe riječke ustanove u kulturi

Jasmin Đečević

Ravnatelj HKD-a Edvin Liverić Bassani kaže da si HKD ne može dopustiti zatvarati vrata ustanove u ljetnim mjesecima, pa za ovo ljeto najavljuje veliku izložbu slavnog umjetnika koji je obilježio 20. stoljeće. No prije toga, ove subote, HKD će se pokušati približiti riječkoj publici



RIJEKA Hrvatski kulturni dom na Sušaku ove subote otvara svoja vrata građanima da bi se kroz zanimljiv program približio rad te ustanove široj javnosti, ali i da bi novo vodstvo te najmlađe riječke ustanove u kulturi poslalo poruku Riječanima da je HKD spreman postati mjesto za svakodnevno i cjelodnevno konzumiranje kulturnih sadržaja.


Za Dan otvorenih vrata organizirane su vođene ture namijenjene najmlađima da bi iz bliza vidjeli što se nalazi iza scene ili kako je biti u tonskoj kabini, ali će im ujedno biti i prezentiran rad kulturnih udruga i umjetnika koji inače koriste HKD za rad; od Putokaza i Malih Riječana do kazališta Malik i skupine Krila. Planirane su tri ture (u 11, 13 i 15 sati), a uz putovanje »nevidljivim HKD-om«, klincima će biti održano kraće predavanje o povijesti zgrade i prikazan kratki arhivski film iz vremena izgradnje. Na kraju će svoje doživljaje moći pretočiti u crteže na radionici u Galeriji Kortil. Program za djecu je besplatan, potrebno se samo prijaviti da bi se izbjegle gužve.


Za one starije u 19 sati predviđeno je otvaranje izložbe pet finalnih radova s nedavno završenog natječaja za vizualni identitet, dok je kruna subotnjeg druženja koncert Merime Ključo i Jelene Milušić, koje će svojom sjajnom kombinacijom harmonike i glasa predstaviti album Lume i publiku prošetati etno napjevima Međimurja, Rumunjske, Kosova…





Kruna ovosubotnjeg druženja koncert je Merime Ključo i Jelene Milušić


Ljetni program


Edvin Liverić Bassani, ravnatelj HKD-a, objašnjava da je osnovna motivacija za organiziranje Dana otvorenih vrata približivanje publici.


– Iz iskustva znam da je djeci kad posjećuju ovakve ustanove najzanimljivije ono što ne vide kada dođu kao obična publika. Želimo im i predstaviti rad naših korisnika da bi vidjeli proces nastanka predstave, a najvažnije nam je poslati svima poruku da je HKD kao nova ustanova spreman postati kulturni centar namijenjen svim građanima, jer upravo građani i financiraju naš rad – govori Liverić Bassani.


Njegova je intencije da HKD postane mjesto u kojem ljudi stalno cirkuliraju, od jutarnje kave preko raznih radionica, predstavljanja, projekcija i predavanja do predstava i koncerata.


U tom smjeru idu i najave da će ustanova imati i ljetni program koji će, zbog klimatiziranog prostora, biti koncentriran u Galeriji Kortil, pa će tako uskoro Riječani i njihovi gosti imati pravu ekskluzivu. Naime HKD ovog ljeta planira ugostiti veliku izložbu slavnog Marca Chagalla.


– Ne možemo si dozvoliti da zatvorimo vrata na dva mjeseca, to je gubitak za ustanovu. Nema razloga da ne radimo tijekom ljeta, samo moramo osmisliti atraktivan program, a mislim da je jedna ovakva izložba pravi put. Chagall je obilježio 20. stoljeće i Rijeka zaslužuje takvu izložbu. Osim toga, nama će to biti prilika da vidimo možemo li privući turiste kojih je svake godine sve više. Ako se pokaže da to ima smisla, plan je svako ljeto organizirati neku takvu veliku, spektakularnu izložbu koja nije samo mamac za Riječane i njihove goste, nego i za turiste s područja cijelog Kvarnera. S obzirom na to da je dio postava sakralne tematike, zanima nas i možemo li privući dio gostiju koji u Rijeku dolaze u povodu Vele Gospe – objašnjava Liverić Bassani.


Od početka godine ustrojena je blagajna, omogućena online kupovina ulaznica, proveden natječaj za novi vizualni identitet, koji sada treba iskomunicirati s građanima, a pripremaju se i neke infrastrukturne investicije. Iako HKD ima lift za osobe s invaliditetom, u svih tih 4.500 kvadrata nema WC-a prilagođenog toj populaciji, što znači da su ti posjetitelji primorani provesti nekoliko sati bez mogućnosti odlaska na toalet.


Zadovoljni odazivom


– Moram priznati da mi je to šokantno pa ćemo iz vlastitih sredstava krenuti u tu investiciju. Osim toga, u jako lošem stanju je i sama scena, tako da će se narednih mjeseci i to riješiti. Trebali bi nam i tehnička obnova, nemamo adekvatan vlastiti razglas, što znači da ga moramo unajmljivati, a i svjetlo je prilično bazično. Toalet za invalide i scena su nam prioriteti narednih mjeseci, a ostalo čim budemo mogli – kaže ravnatelj. Manju obnovu mogao bi doživjeti i atrij i to ne samo fizičku, nego i »programsku«. Radi se o neiskorištenom prostoru koji bi, prema riječima programske koordinatorice, Jelene Tondini, mogao ugostiti razna događanja, od manjih koncerata do cabareta, stand up nastupa i slično.


Liverić Bassani i Tondini naglašavaju da su iznimno zadovoljni odazivom publike, a da bi dodatno proširili ponudu već se dogovaraju gostovanja i programi za jesen, kada bi trebala krenuti i prva prava sezona novog vodstva. U travnju nas očekuje gostovanje beogradskog Teatra Reflektor, najesen bi trebala startati redovna gostovanja Teatra Exit, dolazi nekoliko plesnih predstava iz Francuske, a načelni dogovori su postignuti i za vrlo zanimljiva koncertna gostovanja.


– S obzirom na sve naše obveze, poput programa iz Javnih potreba u kulturi, već uhodanih manifestacija i raznih gradskih događanja koja se odvijaju u našem prostoru, mi zapravo i nemamo previše slobodnih termina. Pri osmišljavanju programa vodimo se idejom stvaranja centra urbane, suvremene kulture i scenskog izričaja.


Naravno, moramo biti svjesni i da ne baratamo privatnim novcem, tako da si ne smijemo dozvoliti praznu dvoranu. Mislim da uz pravi model možemo poslovati bez gubitaka, pogotovo ako napravimo iskorak na područjima poput organizacije kongresa, za što imamo veliki potencijal. Dugoročno se nadam da bi HKD u punoj snazi mogao i pozitivno utjecati na ovaj dio grada koji je gotovo u potpunosti zamro – zaključuje Liverić Bassani.



Novo vodstvo krenulo je s dosadašnjim korisnicima u dogovore oko pravilnika kojim bi se uredio i definirao način na koji se koristi prostor HKD-a. Iako su se pojavile informacije da će korisnici po novome morati plaćati velike iznose, ravnatelj Edvin Liverić Bassani tvrdi da to nije točno.– Dosadašnja odluka iz 2013. na temelju koje se koristio HKD puno je rigoroznija i nepovoljnija od onoga što sada predlažemo. Ključno je da želimo uspostaviti jasna i transparenta pravila na temelju kojih se odlučuje tko, kada i kako koristi prostor i da ta pravila vrijede jednako za sve, a ne da imamo situacije u kojima neki plaćaju, neki ne. Novac tu nije primaran, ako Grad donese odluku da netko ne mora plaćati, ja nemam s tim problem, samo moram imati neki dokument koji to potvrđuje. Imamo jako puno upita za korištenje HKD-a i želimo kroz dogovor, nikako ne đonom ili metlom, doći do modela koji će biti optimalan za sve. Svjestan sam da je nezavisna scena na izdisaju i ja sam bio dugo godina dio te scene, ali moramo znati jasna pravila igre jer, ponavljam, sve to u konačnici netko mora platiti, a prema novcu građana moramo biti odgovorni – ističe Liverić Bassani.