Festival tolerancije

Lustig na otvorenju: Svijet sve više nalikuje tamnim vremenima tridesetih

Hina

Foto L. Andrijić / Cropix

Foto L. Andrijić / Cropix



Festival tolerancije – JFF Zagreb, otvoren u subotu navečer u zagrebačkom kinu Europa, u desetom, jubilarnom izdanju donosi gotovo sedamdeset filmova kojima nastoji upozoriti na nužnost tolerancije u današnjem društvu, kulturi i religiji. 


»Festival stalno radi na tome da ‘nikada više’ ne bude samo puka floskula, već da ima svoje opravdanje u budućnosti za koju se svi zajedno moramo boriti kako bi bila svjetlija«, istaknuo je Branko Lustig, predsjednik i osnivač festivala, dodavši kako putem medija svakodnevno svjedočimo »strahotama koje ne poznaju geografska obilježja, vjeru, dob i spol«.


»U svijetu u kojem jačaju desničarska ideologija i mržnja nužno je progovarati o čovječnosti i empatiji, kako bi naša djeca spoznala ljubav koja ne isključuje različite od nas, onu koja se istim imenom zove u svim kulturama, religijama i običajima«, ustvrdio je.




Ocijenivši kako današnji svijet sve više nalikuje »tamnim vremenima tridesetih godina prošlog stoljeća«, Lustig je izrazio uvjerenje da treba sve glasnije, ali mirnim putem, učiti djecu i upozoravati javnost, posebno političare i kulturnjake, da se izostankom kulturnog dijaloga srlja u tamna i opasna vremena, te da je sada zadnji čas da se to zaustavi.


Stoga je pozvao »lijeve i desne, vjernike i agnostike, mlade i stare, da stanu na put zlu i razaranju, izdignu se iznad niskih osjećaja i ljudske gluposti, međusobne mržnje i nerazumijevanja, pružajući ruku jedni drugima«.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što Zagreb godinama podupire rad festivala »jer su tolerancija, razumijevanje i prihvaćanje raznolikosti temelj na kojem počiva kao primjer multikulturnog, multikonfesionalnog i multietničkog grada«. »Zagreb je uvijek imao i ima visoke standarde u promicanju ljudskih prava kao temelja slobode, pravde i mira u svijetu, a suradnja Grada i Festivala tolerancije primjer je kako živjeti u skladu s tim visokim standardima«, naglasio je.


Zagrebački gradonačelnik tom je prigodom primio plaketu Zaklade Mensch, koja od 2002. promiče toleranciju, prava manjina, slobodu govora i vjere. »Riječ mensch na njemačkom znači čovjek, među Židovima to je najveći kompliment koji nekome možete dati, a na hrvatskom bi se mogla prevesti kao ljudina«, rekao je je osnivač Zaklade Steven Geiger, uručivši mu plaketu.


Direktorica festivala Nataša Popović krunom desetogodišnjeg rada festivala smatra izvrstan filmski program i diskusije te njegovo širenje na druge zemlje. »Svi zajedno moramo razvijati dijalog i graditi bolju budućnost, a posebno sam zahvalna volonterima, kojih je više od 65 i koji svojim radom, znanjem i dobrom voljom rade neko bolje društvo«, napomenula je.


Festival koji, kako je rečeno, ne odustaje od promicanja kulture mira i danas je potrebniji nego ikada, okupio je niz uzvanika iz uzvanika iz hrvatskog kulturnog i političkog života.


Među ostalima, na otvorenju su bili ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izaslanik hrvatske predsjednice Domagoj Juričić, rabin Luciano Moše Prelević, zamjenica ministra kulture Ana Lederer, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić, izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman.


Festival će u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac do 15. travnja prikazati po dvadesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova te gotovo trideset dokumentaraca, koji govore o naslijeđu fašizma, pitanju izbjeglica, netoleranciji prema drugačijima. Osim filmskog, festival tradicionalno donosi bogati popratni program, edukativni dio za mlade, stručna predavanja, tribine, okrugli stol, diskusije, izložbu fotografija »From Afar« talijanskog fotografa Alessandra Pensa, glazbeni program. Svi programi su besplatni.


Film »Kolonija«, koji je otvorio ovogodišnji Festival tolerancije, temelji se na istinitim događajima iz vremena čileanskog državnog udara, a prikazuje zloglasnu Coloniju Dignidad koja se predstavljala kao dobrotvorna misija, a djelovala uz pomoć najgorih metoda tajne policije. Redatelj Florian Gallenberger gost je festivala i projekcije otvorenja.