RI LIT

Sedma Noć velikog čitanja u Filodrammatici posvećena Daši Drndić i Igoru Večerini

Kim Cuculić

Svoje najnovije priče čitat će Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Izet Medošević, Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić



RIJEKA Sedma Noć velikog čitanja neformalne književne skupine Ri Lit bit će održana u srijedu, 30. siječnja, u Filodrammatici u 20 sati. Kako je kazao organizator Vlado Simcich Vava, ova Noć održava se pod znakovitim naslovom »Delete: Ri Lit«, a okupit će jedanaest autora. Svoje radove čitat će Tea Tulić, Željka Horvat Čeč, Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Izet Medošević, Gordana Brkić Žagar, Dunja Matić i Doris Pandžić, dok je ovogodišnja Noć velikog čitanja posvećena nedavno preminulim književnicima Daši Drndić i Igoru Večerini koji su svaki na svoj način obilježili riječku književnu scenu.


A zašto »Delete« (»Izbrisati«) u naslovu? Vlado Simcich Vava objasnio je da je ideja bila da autori svoje najnovije priče čitaju ekskluzivno te večeri, pa je publici ovo jedinstvena prilika čuti ih jer nakon izvedbe one ostaju samo u usmenoj predaji. Dakle, publika priče mora zapamtiti jer ih više nikad neće čuti, odnosno: »Delete Ri lit!«, a Noć velikog čitanja za sad ide u mirovanje. No zato je Simcich najavio tiskanje zbirke priča rilitovaca na engleskom jeziku, a knjiga bi trebala biti objavljena do 2020. godine kad će Rijeka službeno biti inaugurirana kao Europska prijestolnica kulture.


Kvalitetne priče


Kako je istaknuo Davor Mandić, iznimno je zadovoljan kvalitetom priča 11 autora i autorica. Tea Tulić predstavit će se tekstom u svom stilu, na razmeđi poezije i proze, pod naslovom »Pleme«. Davor Mandić predstavlja se »Prekrasnim ljetom«, u kojem na neki način uspostavlja dijalog s Danijelom Dragojevićem. Željka Horvat Čeč je u fazi pripreme novog romana, a dio iz tog djela čitat će ekskluzivno na ovogodišnjoj Noći. Dunja Matić pročitat će »Vrlo privatni razgovor«, priču o podvojenosti, krizi pisanja i autorstvu. Doris Pandžić čitat će programatsku priču »Delete«, u kojoj upozorava da nas ništa neće spasiti od budućnosti.


Majica suvenir




Gordana Brkić Žagar predstavlja se uratkom o pripovjedaču koji se muči razumjeti ženski lik, a priča se zove »Priča ni o čemu«. Igor Beleš je napisao priču »Dobro vrijeme za zračne udare«, s nevjerojatnom uvodnom rečenicom. Milan Zagorac, povratnik u redove Ri Lita, predstavlja se duhovitom anegdotskom pričom »Tužibaba«. Zoran Krušvar pročitat će infantilno SF intoniranu priču »Grickonja užasa«. Izet Medošević ovog puta nastupa bez pratnje Borgija, no njegova priča ima ipak veze s pop kulturom jer se zove »ABBA«. Enver Krivac se ove godine ostavlja autorskog teksta u korist čitanja teksta Igora Večerine, negdašnjeg člana skupine Ri Lit. Zbog broja autora, čitanje priča ograničeno je na pet i pol minuta.


Ulaz je slobodan, a po prvi put posjetitelji će imati priliku kupiti i suvenir s ove večeri, majicu za spavanje s prepoznatljivim logom Ri Lita, autora Mladena Stipanovića. Prošla je godina donijela veliki broj zapaženih izdanja i uspjeha članovima Ri Lit skupine, šest je autora objavljeno u elektroničkom izdanju, a nastupi su se nizali tijekom cijele godine. Ri Lit se tijekom proteklih godina predstavio zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj i pulskoj publici.