Književna nagrada

“Rod” Miljenka Jergovića za nagradu “Meša Selimović” nominirale i Hrvatska i BiH

Davor Mandić



ZAGREB Objavljen je popis nominiranih za ovogodišnju književnu nagradu »Meša Selimović« za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini s područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koja će se dodijeliti u Tuzli 6. rujna, na završnoj večeri 14. međunarodnih književnih susreta »Cum grano salis«.


Selektor za Hrvatsku ove je godine bio Zoran Simić, a u njegovu izboru našli su se: Mirko Kovač (»Vrijeme koje se udaljava«, Fraktura), Miljenko Jergović (»Rod«, Fraktura), Ludwig Bauer (»Toranj kiselih jabuka«, Fraktura), Drago Hedl (»Donjodravska obala«, Naklada Ljevak) i Ratko Cvetnić (»Povijest instituta«, Mozaik knjiga).


Selektori su uz Simića ove godine bili: za Bosnu i Hercegovinu Marko Vešović, za Crnu Goru Vlatko Simunović i za Srbiju Jasmina Vrbavac. »Rod« Miljenka Jergovića našao se tako i u Vešovićevu izboru, a uz njega još i Ivan Lovrenović (»Nestali u stoljeću«, Fraktura), Nedžad Ibrahimović (»Inkapsulirana tijela«, Buybook) te Damir Šabotić (»Nađi me«, Dobra knjiga).




Vrbavac je predložila pet romana: Srdjan Srdić (»Satori«, Književna radionica Rašić), Bojan Babić (»Ilegalni Parnas«, Levo krilo), Mirjana Bjelogrlić Nikolov (»Šegrt lovca na vetrove«, Službeni glasnik), Mileta Prodanović (»Arkadija«, Arhipelag) i Svetislav Basara (»Gnusoba«, Laguna).


Simunović je iz Crne Gore predložio romane Stefana Boškovića »Šamaranje«, Pobjeda, i Balše Brkovića »Plaža Imelde Markos« nakladnika Vijesti.


Članovi žirija 14. međunarodnih književnih susreta »Cum grano salis« su Julijana Matanović, predsjednica, Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić.