Stota obljetnica rođenja

Raznobojna slagalica života: Izabrane pjesme Davida Kabalina u knjizi “Čilinbeči”

Franjo Deranja

Foto: Franjo Deranja

Foto: Franjo Deranja



RIJEKA – U povodu 100. obljetnice rođenja Davida Kabalina Vinodolskog, u Narodnoj čitaonici i knjižnici na Trsatu predstavljena je knjiga pjesama pod naslovom »Čilinbeči«. Riječ je o izboru pjesama ovog poznatog, uglednog Novljanina i antologijskog pjesnika koji je kao malo tko, od Mažuranića do danas, afirmirao svoj rodni grad i njegovu autohtonu čakavštinu, narodnu baštinu i mentalitet. Veći dio života, rada i pjesničkog stvaralaštva proveo je i proživio s obitelji u Rijeci.


Naslov zbirke je metafora za pogled na svijet i život kroz višebojne izlomljene krhotine keramike i stakla, a o knjizi su govorili priređivači prof. dr. sc. Milorad Stojević, koji je i autor pogovora, te Vlasta Sušanj Kapićeva, koja je ovdje bila i kao predstavnik sunakladnika, Ustanove u kulturi »Ivan Matetić-Ronjgov«, te Miljenko Žanić u ime prvog sunakladnika Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo. Knjiga pjesama »Čilinbeči« izbor je iz više od dvadeset Kabalinovih zbirki pjesama.


– David Kabalin pripadao je tzv. riječkom čakavskom trolistu, koji su činili, uz njega, još Zoran Kompanjet i Ljubo Pavešić, s tim da je Kabalin napisao opus koji se može nazvati univerzalnim, a ne samo intoniran lokalnim obilježjima pjesnikova zavičaja, Novog Vinodolskog i Vinodola – rekao je Stojević. U programu su sudjelovale i članice Katedre Čakavskog sabora »Bakarski kraj« iz Bakra Gordana Kovačević i Ivana Tablić, također interpretacijom Kabalinovih stihova.