Szabolcs Benedek

RIJEČKI MORSKI PAS Kako Mađar vidi riječki “belle epoque”

Davor Mandić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Radnja romana događa se uoči Prvog svjetskog rata, kad jedan urednik iz Budimpešte putuje u Rijeku, tada pod mađarskom vlašću, da bi napisao reportažu o takozvanom riječkom morskom psu



RIJEKA – Mađarska epizoda u povijesti Rijeke nije trajala dugo, i sigurno nije ostavila onog traga kao što je to slučaj s talijanskim ili austrijskim nasljeđem, ali da taj trag ne postoji, ne bi bilo ni romana »Riječki morski pas« mađarskog pisca srednje generacije Szabolcsa Benedeka. Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće Studio TiM, s mađarskog ga je prevela Angela Pataki, a u intimnom »dnevnom boravku« Naklade Val roman je i predstavljen javnosti.


Predstavili su ga, uz autora, još i njegov hrvatski urednik i izdavač Milan Zagorac te Eva Viola, književnica i promotorica mađarske kulture, ovdje u ulozi prevoditeljice predstavljanja upriličenog u formi razgovora.


Rezidencija Kamov


Okupljena riječka publika mogla je tako saznati da je roman relativno dugo inkubirao nakon Benedekova boravka u riječkoj Rezidenciji Kamov, koji ga je do te mjere označio, a Rijeka osvojila, da mu se čini da je sada u svakom njegovu pisanju.



Knjiga u povijesnom smislu nije pretjerano točna, rekao je Zagorac, pa tako primjerice uvodi tramvajsku prugu između Rijeke i Opatije, koje zbog povijesnih okolnosti nikada nije bilo, ali to knjizi, rečeno je, nimalo ne smeta. Eto, u Mađarskoj, u kojoj se znanje o Rijeci svodi na eventualno poznavanje činjenice da je jednom postojala neka mađarska epizoda u tom dalekom morskom gradu, prodana je u 2.000 primjeraka, a otisnuto je i drugo izdanje.P»Četiri tjedna sam ovdje proveo i istraživao. Nakon pet godina osjetio sam poriv da pišem o Rijeci, osjetio sam da mi Rijeka nedostaje


– Četiri tjedna sam ovdje proveo, istraživao, čitao mađarske tiskovine koje su izlazile uoči Prvog svjetskog rata. Nakon pet godina osjetio sam poriv da pišem o Rijeci, osjetio sam da mi Rijeka nedostaje – rekao je, po vlastitu priznanju, emotivni Benedek.


A radnja romana događa se, kako je to rekao Zagorac, u vremenu »belle epoque«, dakle uoči Prvog rata, kada jedan urednik iz Budimpešte putuje u Rijeku, multietnički lučki grad na Jadranu izravno pod mađarskom vlašću, da bi napisao reportažu o tzv. riječkom morskom psu. Naime činilo se da se u Rijeci pojavila morska neman, no našem glavnom protagonistu ova vijest nije djelovala ozbiljno, već kao način da se popuni prostor u novinama u vremenu kada pravih vijesti nema. Ali to je tek početak priče o Rijeci, o ljudima u osvitu jedne puno veće pošasti, o kraju tzv. sretnih vremena mira.


Slojeviti roman


Roman je Zagorac okarakterizirao slojevitim, na granici steam punka i fantasyja, ali s puno psihološke profilacije likova, o čemu je Benedek također govorio kao o važnom aspektu svoga pisanja. A na pitanje zašto baš to razdoblje, Benedek je odgovorio da ga ono najviše zanima i uopće; čini se da je u svojih dvadesetak knjiga dosad više puta o njemu pisao.


– Kada sam počeo pisati ovaj roman, baš je krenula migrantska kriza. Povijest se ponavlja. Ljudi uvijek žele bolje živjeti, pa zato odlaze i traže to bolje – rekao je Benedek.