Trilogija o Freudovom učeniku

Predstavljen roman “Stanje sumraka” Sibile Petlevski

Hina



U njemu Petlevski povezuje sudbine likova i pripovjedne silnice iz dva prethodna romana “Vrijeme laži” i “Bilo nam je tako lijepo”, završavajući priču o svojem i stvarnom junaku Tausku (1879.-1919.), učeniku Sigmunda Freuda, ljubavniku ‘femme fatale’ bečkog fin de sieclea Lou Salome, čija je obitelj dijelom bila vezana i za Zagreb.


Petlevski je istaknula kako, iako je Viktor Tausk bio duh pokretač za pisanje te trilogije, ona nikako nije strukturirana niti zamišljena kao biografija. “Ako tražite klasičnu biografiju, sigurno ju ovdje nećete naći, jer riječ je u prvome redu o fikcionalnom djelu”, kazala je autorica.


Tausk je bio vizionar, čovjek ispred svojeg vremena, a priča o njegovom tragičnom, zanimljivom i neizvjesnom životu počinje u romanu “Vrijeme laži” (2009.), koji je 2010. osvojio književnu nagradu tportala za roman godine.




Literarnu sagu u kojoj se isprepleću sadašnjost i početak 20. stoljeća, prvi svjetski rat, špijunske tajne, pitanja seksualnosti i feminizma, te sva pitanja koja je otvorila bečka moderna, nastavio je 2011. roman “Bilo nam je tako lijepo”.


“U prvom sam dijelu kroz široku panoramu postavila temu Viktora Tauska kao središnje poveznice cijele trilogije, gdje se on pojavio kao sporedni lik u vlastitom romanu. Drugi je dio gotovo klasična biografija velikog psihoanalitičara iz prvog kruga Freudovih sljedbenika, koji je i za naše vrijeme paradigmatičan, jer su njegove teme iste one koje muče i nas danas”, kazala je Petlevski.


“U trećoj ga knjizi ima najmanje, ali je napravljen najveći ‘hommage’ njegovoj osobnosti, a odnosi se na vrijeme u kojemu mi danas živimo, odražavajući stanje duha svijeta koji živi svoj Treći svjetski rat”, dodala je, napomenuvši kako joj nije bilo najbitnije popisati sve tabue, koliko ukazati na mehanizam razmišljanja koji se zadržao do danas.


Glavni urednik Frakture Seid Serdarević, u čijoj je nakladi roman objavljen, istaknuo je kako je riječ o maestralnom kraju majstorski isplene priče o 20. stoljeću.


“Kroz ta tri romana Petlevski je pokazala da se na osnovi istinitih događaja i mnogobrojnih istraživanja mogu napisati zanimljiva literarna djela, koristeći se pritom iznenađujuće inovativnim postupcima i manirom pripovijedanja koju uspijeva održati u sva tri dijela”, kazao je Serdarević.


Književnica i književna kritičarka Jadranka Pintarić osvrnula se na golemi rad i predanost koje je autorica uložila u razvoj priče. “Predložak za priču je biografija čovjeka koji je živio samo 40 godina, a njome je Petlevski zahvatila cijelu jednu epohu. Za to je potrebna prava genijalnost pisanja, veličina istraživanja i duha, kao i spisateljska veličina, što je Petlevski i pokazala”, kazala je Pintarić.


O knjizi je u galeriji Velvet govorio i povjesničar književnosti Tomislav Brlek koji je istaknuo kako, iako je povijesni i društveni kontekst trilogije jasno određen životom Viktora Tauska, Petlevski se u njoj zapravo obraća bilo kojem čitatelju i bilo kojem kontekstu.


Prozna spisateljica, pjesnikinja i dramatičarka Sibila Petlevski (1964.) autorica je 23 knjige različitih književnih žanrova, na hrvatskom i engleskom jeziku. Poezija i proza prevedene su joj na desetak svjetskih jezika. Uz beletrističke, objavila je i više znanstvenih knjiga.


Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima godišnje Nagrade Vladimir Nazor za književnost 1993. za zbirku pjesama “Sto aleksandrijskih epigrama”, te Nagrade Petar Brečić za teorijsku dramaturgiju za knjige “Kazališne suigre” i “Simptomi moderniteta” 2002.


Predaje dramatologiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, članica je Upravnog odbora Međunarodnog PEN-a, dopisna članica francuske pjesničke akademije L’Academie Mallarme i urednica u nizu domaćih i stranih časopisa. Roman “Stanje sumraka” njezin je šesti naslov u izdanju nakladnika Frakture.