Popularizacija pisanja

Predstavljen dramski zbornik »Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2012.«.

Hina

Prva nagrada pripala je Kristini Gavran. Drugonagrađene su drame »Snježna kugla» Zdenka Mesarića i »Trebalo bi prošetati psa« Tomislava Zajeca. Treću nagradu podijelile su tri drame, »Prekrasne ruševine« novinarke Novog lista Maje Hrgović, »Počivali u miru kuće svoje» Vedrane Vrhovnik, te »L.U.Z.E.R.I.» Dine Pešuta.



ZAGREB Dramske pisce nemoguće je poznavati ako njihova djela nisu postavljena u kazalištu, zbog čega je iznimno bitno omogućiti široj i stručnoj javnosti uvid u njihovo stvaralaštvo najprije kroz nagrade, a potom i kroz različite oblike ukoričenja nagrađenih dramskih tekstova, zaključak je danas u Zagrebu održanog skupa na kojemu je predstavljen dramski zbornik »Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2012.«.


Zbornik sadrži šest neobjavljenih i neizvedenih hrvatskih drama koje je stručno povjerenstvo Ministarstva kulture ocijenilo najboljima u 2012. i nagradilo Nagradom za dramsko djelo Marin Držić koja se dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Osim 40 tisuća kuna potpore prvonagrađenom tekstu, Ministarstvo kulture daje i 50 tisuća kuna financijske potpore kazalištima za njegovo prvo uprizorenje.


»Da nema te nagrade i te potpore, kazališa se sigurno ne bi odvažila postaviti neka djela, a time i neki dramski pisci ne bi dobili priliku postati vidljiviji i prepoznatljiviji u javnosti«, kazao je govoreći o nagradi kazališni redatelj i predsjednik stručnog povjerenstva nagrade Mario Kovač.


Ove je godine na natječaj pristiglo 45 radova, a sve se nagrađene drame na neki način bave raslojavanjem obitelji ili mikrozajednice. Prvu nagradu dobio je tekst »Spremni« mlade autorice Kristine Gavran. »No, da je bilo koja od nagrađenih drama dobila prvu nagradu, ne bi bilo nezasluženo«, napomenuo je Kovač.Gavran je odabrana dijelom zbog toga što je riječ o mladoj spisateljici koja nudi iskorak iz uobičajenog, što je i smisao nagrade, ali i zbog prepoznate vrijednosti njezina teksta, dodao je.

Prvonagrađena Gavran istaknula je kako je od financijske komponente nagrade mnogo važnija dodana vrijednost koju ona daje mladome dramskom piscu. »Za dramskog je pisca najveći problem kako doći do publike, a ta nagrada mu upravo to može osigurati«, napomenula je. Nagrada piscu osigurava ulazak u medijski prostor, a drama bude objavljena u časopisu Kazalište i u knjizi, te tako dramski tekst čini dostupnim široj i stručnoj javnosti. »Iz toga se rađaju prilike i za postavljanje drame na pozornicu«, kazala je Gavran, te najavila premijernu izvedbu njezine nagrađene drame na proljeće iduće godine u Zagrebačkom kazalištu mladih.


Neobičan stil pisanja – tekst je pisan u nadrealistički slobodnom stilu, a odlikuju ga rafalne, brze i dinamične rečenice – objasnila je pričom o njegovu nastanku. Naime, drama je nastala iz teksta koji je pisala duže vrijeme ali joj se činio dosadnim. »Zato sam se odlučila na iskorak od svojeg uobičajenog relizma, izdvojila sam iz teksta sve rečenice za koje sam ocijenila da predstavljaju bit drame, a sve ostalo bacila«, kazala je Gavran.


Drugonagrađene su drame »Snježna kugla» Zdenka Mesarića i »Trebalo bi prošetati psa« Tomislava Zajeca. Treću nagradu podijelile su tri drame, »Prekrasne ruševine« Maje Hrgović, »Počivali u miru kuće svoje» Vedrane Vrhovnik, te »L.U.Z.E.R.I.» Dine Pešuta.


Zbornik se u nakladi Disputa objavljuje od 2008., a glavni urednik te izdavačke kuće Josip Pandurić kazao je kako se time »i knjiga uklopila u jedan izniman život nagrada u hrvatskom kazališnom i književnom svijetu, dajući cijelom mozaiku nastanka kazališnog djela jednu važnu dodatnu dimenziju«.


O samoj nagradi je studentima okupljenim u multimedijalnoj dvorani knjižnice zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorio pomoćnik ministrice kulture, dramski pisac Vladimir Stojsavljević.


Osnovni smisao nagrade kad je pokrenuta bio je »povratak riječi« na pozornicu u vrijeme kada je ovim prostorima prevladavao tzv. fizički teatar, kazao je.»Nagrada je do danas postigla velik uspjeh, jer kroz tih u prosjeku 50-70 tekstova koliko ih se godišnje prijavi na natječaj dobijemo dobar uvid u to što se u Hrvatskoj događa što se tiče dramskog pisanja«, kazao je Stojsavljević. Odluku ovogodišnjeg stručnog povjerenstva da se prva nagrada dodijeli »jednom inovativnom i potpuno drugačijem tekstu« ocijenio je kao ispunjavanje osnovnog smisla nagrade, a to je »da podupire visoku kvalitetu, ali prvenstveno da podiže standare posanja i utire neki novi put«.

Dramska autorica Kristina Gavran (1987.) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od početka studija radi kao dramski pedagog u Teatru Tirena i sudjeluje u projektima interaktivnog kazališta. Piše za portal posvećen kazalištu teatar.hr. Napisala je drame »Zvonimir«, »Pfanova«, »Pred vratima«, te »Dedal i Ikar«. Od drama za djecu izvedene su joj »Čarobni kolač« i »Prvi snijeg«, a drama »Dječak koji je tražio zmaja« osvojila je drugu nagradu 2Mali Marulić« 2012.