Uspješni književnik

Novi međunarodni uspjesi Mire Gavrana: Odlikovanje u Austriji i premijera u Australiji

Marinko Krmpotić

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zlatno odlikovanje časti za zasluge u Austriji našem će piscu biti dodijeljeno odlukom predsjednika Van der Bellena



ZAGREB Hrvatski književnik Miro Gavran nastavlja nizati međunarodne uspjehe. Posljednje u nizu priznanja bit će Zlatno odlikovanje časti za zasluge u Republici Austriji, koje će mu biti dodijeljeno odlukom predsjednika Republike Austrije Alexandera van der Bellena. Ovo visosko državno odličje našem knjiženiku bit će uručeno 20. ožujka, a uslijedit će nakon što je prije tek nešto više od tri mjeseca u Beču primio prestižnu međunarodnu Nagradu »Dr. Alos Mock Europa-Preis« za afirmaciju europskih vrijednosti u svome književnom radu.


Prisutnost Gavrana na austrijskoj književnoj sceni je višegodišnja i sadržajna. Kod uglednog bečkog izdavača Seifert Verlag objavljena su mu četiri tvrdo ukoričena romana – »Zaboravljeni sin«, »Judita«, »Krstitelj« i »Poncije Pilat«. Nadalje, u Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava, a 2007. godine Institut za kazališne studije Sveučilišta u Beču i njemačka izdavačka kuća Anton Hiersemann iz Stuttgarta objavili su knjigu izbora ponajboljih svjetskih dramatičara u koji su uvrstili čak tri drame Mire Gavrana – »Noć bogova«, »Ljubavi Georgea Washingtona« i »Kreontova Antigona«.


Također, radnja njegovih drama »Najduži dan Marije Terezije« i »Pacijent doktora Freuda« događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana »Kafkin prijatelj« te »Nekoliko ptica i jedno nebo«. Gavran je dosada imao i devet kazališnih »premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj, a za rujan ove godine najavljena je još jedna Gavranova kazališna premijera u Beču.




No prelaze Gavranova djela i kontinente, pa će se tako nakon 12 premijernih izvedbi u Americi, Europi i Aziji, u Sidneyu premijerno izvesti njegov noviji kazališni hit, drama »Lutka«. Prijevod na engleski jezik sačinila je Nina H. Kay-Antoljak, redateljica je Romana Petrušić, hrvatska glumica koja već godinama živi u Australiji, dok u glavnim ulogama nastupaju profesionalni glumci Jasynda Radanović i Firdaw Adelpour. Nakon sidnejske pretpremijere i premijere, predstava kreće na turneju po Australiji tako da će je uskoro publika moći vidjeti i u Brisbaneu, Canberri.