Peto izdanje

Noć velikog čitanja: Desetero riječkih autora i opet pred punom Filodrammaticom

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Nastupili su: Igor Beleš, Enver Krivac, Davor Mandić, Izet Medošević, Željka Horvat Čeč, Zoran Krušvar, Tea Tulić, novopridošli Goran Gluščić, Milan Zagorac i veteran Zoran Žmirić, koji se ovim nastupom oprostio od rilitovske pozornice



RIJEKA Jubilarno, peto izdanje »Noći velikog čitanja« riječke neformalne književne skupine Ri lit očekivano je sinoć napunilo Filodrammaticu. Strpljivo je publika slušala rilitovsku desetorku, nagrađujući aplauzima i smijehom dijelove koji su im se posebno dopali.


Budući da je redoslijed predstavljanja autora također dio dramaturgije nastupa, koju potpisuje osnivač Ri lita Vlado Simcich Vava, započet ćemo autorom koji je otvorio manifestaciju.


Igor Beleš »stari« je rilitovac, a pročitao je »Turista«, alegorijsku priču o prvom intergalaktičkom putniku koji silom prilika zaglavi u Hrvatskoj. Enver Krivac nastupio je potom s poetičnom, ali brutalnom pričom »Polončka i ja ležimo na cesti« o disfunkcionalnoj vezi između dvoje ljubavnika, da bi uslijedio Davor Mandić s odlomkom iz romana »Đavolja simfonija« u kojem se glavni lik, tinejdžer Damir, upućuje kod pulskog dilera heroinom.


Tri sestre


Pjesnik i glazbenik Izet Medošević predstavio se kratkom prozom naslova »FIT«, koja se razračunava s korporativnim sustavom, a u sredini menifestacije našla se Željka Horvat Čeč, koja je pročitala ulomak iz svog romana »4 brave« naslova »Dražen«, priču o ruralnom tragikomičnom svijetu jednog nezaposlenog umjetnika.Zoran Krušvar pročitao je nepredvidljivu i prilično krvavu priču »Mala sestra«, koja govori o tri sestre i njihovu osvetničkom pohodu, a Tea Tulić zagolicala je maštu novim odlomkom iz svoga dugoočekivanog romana. Odlomak je nazvan »Igra skrivača«, a oslikava noćni košmar para koji ne plaća račune.

Noviteti i oproštaji




Nova akvizicija Ri lita, mladi Labinjanin Goran Gluščić nastupio je s duhovitom pričom »Dodjela Oscara 2033« o glamuroznoj manifestaciji svedenoj na plaćenu publiku kojoj naoružani stražari strojnicama ne dopuštaju izlazak do okončanja spektakla. Nakon njega stage je zauzeo Milan Zagoorac, ovaj put prometnuvši svoj nastup najdalje prema performansu i stand-upu stavivši u fokus dvojicu jugolavenskih tajnih agenata u čudnoj misiji u Italiji.


Čast da zatvori »Noć velikog čitanja« pripala je veteranu Zoranu Žmiriću, koji je pročitao ulomak »Ona nije baš za te stvari« iz svoga novog romana, čime je ujedno, kako je najavio, zaključio svoje nastupanje s Ri litom, no uz napomenu da ostaje »u pozadini«.


Manifestaciju je u sigurnim uzdama imala moderatorica Gordana Brkić Žagar, a ono neformalno iz naziva skupine Ri lita do izražaja je došlo na afterpartyju u book caffeu Dnevni boravak.