Mračnija strana Švedske

Nepoznata Larssonova kratka priča izlazi iduće godine

Hina

Priča je napisana kada je autor popularne trilogije Milenijum imao samo 17 godina



ZAGREB Dosad neobjavljena priča švedskog književnika i novinara Stiega Larssona, napisana kada je autor popularne trilogije Milenijum imao samo 17 godina, bit će uvrštena u antologiju švedske književnosti koju će na engleskom jeziku iduće godine objaviti američki izdavač Mysterious Press, piše britanski Guardian.


Kratka priča autora svjetski poznatih krimi-romana »Muškarci koji mrze žene«, »Djevojka koja se igrala vatrom« i »Kule u zraku« bit će dio antologije »A Darker Shade of Sweden« (Mračnija strana Švedske) koja izlazi u veljači 2014., a u kojoj će se naći i priče švedskih autora poput Henninga Mankella, Ase Larsson i Larssonove dugogodišnje životne partnerice Eve Gabrielsson.


Antologiju uređuje pisac i Larssonov bliski prijatelj John-Henri Holmberg. Iako zasad nisu otkrivene pojedinosti o sadržaju ili obliku priče, postoje naznake da čitatelje u njoj čeka iznenađenje, piše Guardian.Stieg Larsson (1954.–2004.) bio je istraživački novinar, politički aktivist i pisac koji se u svojim romanima bavio temama poput trgovine ljudima, kućnim nasiljem nad ženama, ekstremnim desničarskim pokretima, patnjama malih ljudi upletenih u zakulisne igre moćnika i tajnih službi i slično.




Knjige iz njegove posthumno objavljene trilogije Milenijum postigle su velik uspjeh prvo u Švedskoj, potom u ostalim skandinavskim zemljama, a zatim i u Europi i SAD-u. Godinama su bile na listama najprodavanijih knjiga, te su prodane u više od 65 milijuna primjeraka u preko 40 zemalja svijeta. Autor je posthumno dobio mnoga priznanja, a po knjigama su snimljeni filmovi, koji su postigli veliku gledanost.