Ponos i predrasude

Ne sudi knjigu po koricama: U sklopu Festivala Smoqua održana Živa knjižnica

Ljiljana Hlača

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga, jedina razlika je ta što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja, postavljati ih i tako i same steći neka nova znanja



RIJEKA U sklopu Festivala Smoqua 2, a u organizaciji riječke Udruge PaRiter u dvorani Filodrammatice održana je Živa knjižnica. Riječ je o projektu koji se provodi već neko vrijeme, ali se prvi put održava u sklopu spomenutog Festivala, čija se tematika »Ponos i predrasude« izvrsno poklapa s onim što se pokušava napraviti sa Živom knjižnicom, saznajemo od Tihane Naglić iz Udruge PaRiter.


Naime, Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga, jedina razlika je ta što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju, već mogu odgovarati na pitanja, postavljati ih i tako i same steći neka nova znanja.


– Posjetitelji – čitatelji odabiru onu knjigu/osobu koja im pruža mogućnost da se upoznaju s područjem o kojem možda ne znaju puno ili o njemu imaju predrasude. U srži je osobni kontakt, a ovakva vrsta edukacije (jer se otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja i živih knjiga mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije te jača empatija prema drugima i drugačijima) najprije se počela razvijati u Danskoj, saznajemo od naše sugovornice, koja dodaje:




– U ponudi knjižnice su osobe koje su pripadnici ranjivih skupina s kojima možda netko nikada nije imao priliku razgovarati: riječ je o različitim etničkim i rasnim skupinama, kao što su osobe s invaliditetom, pripadnicima seksualnih manjina, beskućnicima, azilantima, dalje nam govori Naglić.


Ovog puta u ponudi je bilo šest knjiga – biseksualna osoba, transrodna osoba, gay osoba, panseksualna osoba, osoba koja boluje od bipolarnog poremećaja te stranac. Knjige su bile mlade osobe (do 30 godina) iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske, a razgovor/čitanje je moglo trajati oko 20-ak minuta.


– Iz nekog našeg iskustva transrodne, biseksulane osobe i gay osobe suočavaju se sa stigmatizmom u društvu, dok osobe koje boluju od određenih bolesti kao što je bipolarni poremećaj ne nailaze na razumijevanje okoline, koja smatra da nije riječ o ozbiljnim zdravstvenim problemima. Stranci obično nemaju negativnih iskustava, no čitatelje zanima zbog čega su se odlučili za Hrvatsku dok većina odlazi iz ove zemlje, rekli su nam organizatori.