Grad Rijeka

Nagrade Drago Gervais uručene Sebastianu Antoniju Kukavici i Katici Ivanišević

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Sebastian Antonio Kukavica dobio je nagradu za zbirku pjesama u prozi pod naslovom »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe« a Katica Ivanišević za »Antologiju pjesništva otoka Krka«, objavljenu 2014. godine u izdanju Naklade Lukom iz Zagreba



ZAGREB Književne nagrade Drago Gervais, koje dodjeljuje Grad Rijeka, u petak su svečano uručene dobitnicima Sebastianu Antoniju Kukavici u kategoriji neobjavljenog književnog djela te Katici Ivanišević u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.


 Sebastian Antonio Kukavica dobio je nagradu za zbirku pjesama u prozi pod naslovom »nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe« a Katica Ivanišević za »Antologiju pjesništva otoka Krka«, objavljenu 2014. godine u izdanju Naklade Lukom iz Zagreba.


 Ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka, koja operativno provodi natječaj, Gordana Tuškan Mihočić istaknula je da je Nagrada Drago Gervais, utemeljena 1961. godine, jedna od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj. Tijekom svih ovih godina nagrađeno je više od 90 djela u izdanju tridesetak nakladnika, podsjetila je. Na ovogodišnji natječaj za nagradu prijavljeno je 68 radova.




 Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je veliki interes prijavljenih pokazao opravdanost izmjene pravila natječaja prije deset godina, kada je omogućeno sudjelovanje svim autorima iz Hrvatske, a ne kao do tada, samo iz šire riječke regije.


 U prosudbenom povjerenstvu ove su godine bili Aleksandar Mijatović, Milorad Stojević, Darija Žilić, Vlado Simcich Vava i Kristijan Vujičić. Mijatović je, u svojstvu predsjednika povjerenstva izložio obrazloženja dodjele nagrada.


 Zbirka pjesama u prozi Sebastiana Antonija Kukavice odlikuje se prije svega formalnom i sadržajnom inventivnošću i postavljanjem problema na obje razine. Na formalnoj razini, rukopis istražuje granice između stiha i poezije, te poezije i proze, nastavljajući istraživanja sintaktičkih i grafičkih sredstava u oblikovanju retka kao temeljne jedinice. Takav se poetski postupak prenosi u sadržajni sloj teksta u kojem se javljaju teme kartografije, dodekafonije, poliritmije i apstraktnog slikarstva, naveo je Mijatović.


 »Antologija pjesništva otoka Krka« Katice Ivanišević predstavlja sintetski presjek žive tradicije čakavskog pjesništva otoka Krka od 17. stoljeća do suvremenih pjesnika. Među 42 zastupljena i predstavljena autora, ima pjesnikinja i pjesnika koji stvaraju na standardu, međutim ocijenjeno je da antologija daje važan uvid upravo u razvoj čakavskog pjesništva na otoku Krku, naveo je Mijanović.


 Vrijednost antologije je ne samo u prikupljanju i odabiru pjesničkih djela, već i knjževnopovijesnom, književnokritičkom i književnoteorijskom situiranju i kontekstualiziranju predstavljenih pjesama.


 Sebastian Antonio Kukavica mladi je riječki autor, rođen 1992. Kratke priče objavljivao je u književnim časopisima te je objavio dva romana »Ponoćni zaziv muze« (2012.g. ) i »Prepeličji palindrom» (2013.). Osim književnim radom, bavi se i snimanjem dokumentarnih filmova.


 Katica Ivanišević poznata je književna znanstvenica, prva rektorica nekog sveučilišta u Hrvatskoj i prva žena na dužnosti predsjednika parlamentarnog doma (Županijskog doma Sabora). Rođena u Omišlju na otoku Krku 1935.g.


 Autorica je knjiga, brojnih znanstvenih članaka i dobitnica više nagrada, između ostaloga i Nagrade grada Rijeke te županijske nagrade za životno djelo. Nagrade Drago Gervais iznose 20.000 kuna po kategoriji, a autor neobjavljenog izdanja dobiva mogućnost objavljivanja teksta na trošak riječkoga Gradskog proračuna.