Projekt DPKM-a

»Mediji, propaganda i sistem« Chomskog najčitanija besplatna e-knjiga

Hina

Nakon Chomskog, koji je u ovoj godini čitan više od osam tisuća puta, najčitanije knjige bile su »Tour de force« Krešimira Pintarića i »Kako se ubiti« Roberta Roklicera



ZAGREB Knjiga »Mediji, propaganda i sistem« Noama Chomskog i dalje je najčitaniji naslov projekta »Besplatne elektroničke knjige«, čije su mrežne stranice prošle godine imale 170 tisuća posjetitelja koji su čitali više od 100 tisuća knjiga, izvijestilo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM).


Tijekom 2013. na mrežnim stranicama projekta DPKM je objavio četrnaest novih naslova, tako da ih je sada dostupno 147.


Također njihove mrežne stranice zabilježile su rekordnih 170.797 posjetitelja koji su ukupno čitali 107.609 knjiga, što je porast posjećenosti od desetak posto, a čitanosti tri posto u odnosu na prethodnu godinu.




Nakon Chomskog, koji je u ovoj godini čitan više od osam tisuća puta, najčitanija knjiga bila je »Tour de force« Krešimira Pintarića i »Kako se ubiti« Roberta Roklicera. Slijede »Barikade« Borisa Budena, zbornik « 9 priča«, »Tkači snova« Roberta Mlinareca, »Underground«, zbornik fak:yu, »Ah, ludnica« Sanje Pilić i »Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć!« Dražena Šimleše.


Chomsky s istim naslovom, knjigom koja daje uvod u analizu i kritiku medija, drži i prvo mjesto ljestvice čitanosti kada je riječ o ukupnoj čitanosti od početka projekta 2001. – njegova je knjiga skupila više od 75.000 čitatelja.


Od pokretanja projekta mrežnim stranicama pristupilo je gotovo 1,4 milijuna posjetitelja, što je u prosjeku više od 100 tisuća godišnje.


Besplatne elektroničke knjige čitane su više od 738 tisuća puta, odnosno svaki naslov čitalo više od četiri tisuće posjetitelja.


Tijekom 2013. objavljene su četiri pjesničke zbirke nagrađivanih i antologiziranih autora, »Pjesme za vunene noći« Vanje Jambrović, »Placebo« Branka Maleša, »Naša druga imena« Ivana Hercega i »40 antiljubavnih i jedna nekorektna« Roberta Roklicera.


Tu su bile i zbirke kratkih proza – »Najbolji na svijetu« Zorana Krušvara, »Treba se kretati« Krešimira Mićanovića, »Bitka za svakog čovjeka« Gordana Nuhanovića, zbirke eseja »Mrtvaci pod poplunom« Borisa Becka i »Kako potrošiti svijet – mala škola ratova za resurse« Dražena Šimleše, filmološka studija »Filmske vrste i rodovi« Nikice Gilića, drame »Kain ili njegov brat« i »Zaštićena zona»« Damira Šodana, ezoterijska studija »Četvrti put i ezoterijsko kršćanstvo – uvod u učenje G. I. Gurđijeva« Rebecce Nottingham te antropološka studija »Narod bez vlade – antropologija anarhizma« Harolda Barclaya.


U idućoj godini planira se objaviti jedanaest novih naslova, s težištem na hrvatske autore, među ostalim, djela Ane Brnardić, Olje Savičević Ivančević, Branka Maleša, Marka Pogačara, Damira Šodana, Dorte Jagić, Romana Simića Bodrožića, Nevena Ušumovića, ali i izbor radova najcitiranijeg i najpoznatijeg svjetskog intelektualca Noama Chomskog »Politika bez moći«.