Mani Gotovac

Mani je novi roman posvetila preminulom suprugu: Kad bih znala definiciju ljubavi, ni slova ne bih više napisala

Edita Burburan

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

Posljednjih mjeseci Mani Gotovac provela je uglavnom boraveći u toplicama zbog slomljenog gležnja, ipak vrijeme provedeno na rehabilitaciji kratila je pisanjem svog novog romana



Još jedan roman teatrologinje i spisateljice Mani Gotovac naći će se na jesen na policama knjižara.


Novu knjigu koju je autorica onaslovila “Rastanci” posvetila je svom bivšem preminulom suprugu i životnom prijatelju scenografu, dizajneru, scenaristi i slikaru Željku Senečiću .


Mani je sa Senečićem bila 25 godina u braku, prijateljevali su do samog kraja, no ipak, kako sama priznaje, nije mu sve uspjela kazati, zato je napisala cijeli roman, kojeg je jutros kratkom porukom sama najavila  na svom fejsu: 




– Završila sam rukopis za novi roman. Izaći će iz tiska na jesen. Zove se: Rastanci. Njegov moto jest citat iz djela Alessandra Baricca: “tamo gdje nema ljubavnika ni žena, ti si ponovno životinja i čisto postojanje.” Posvećen je Seneki


Posljednjih mjeseci Mani Gotovac provela je uglavnom boraveći u toplicama zbog slomljenog gležnja, ipak vrijeme provedeno na rehabiltaciji kratila je pisanjem svog novog romana.


Pomalo nostalgično, baš kao i svaki pisac opisala je svoje raspoloženje nakon posljednje ispisane rečenice:


– Osjećam se i dobro i loše. Završeno je. Kada završite nešto čime se bavite dvije godine danonoćno, onda osjetite radost, jer je završeno i neizmjernu tugu, jer rečenice nisu više vaše…sada pripadaju urednici pa uredniku a onda čitateljima.


Knjiga o rastancima, životu, ljubavima tek su neke mogućnosti koje se zasigurno skrivaju na stranicama nove knjige Mani Gotovac. Njezin suprug Željko Senečić preminuo je prošle godine. Kao lik u njezinim pthodnim romanima, Seneka je uvijek bio opisivan ne samo kao otac njihove preminule kćeri Ane, već i kao prijatelj na kojeg se uvijek u životu mogla osloniti. Njihova povezanost kako i sama autorica kaže, traje i danas.


Novi roman govorit će o ljubavi, vječnom temom odnosa izmedju muškarca i žene kojim je spisateljica uoduvijek zaintrigirana. No, ipak, i kad se danas autoricu upita, definiciju ljubavi još uvijek nema, jer za nju je ljubav nedovršiva:


– Kada bih znala definiciju ljubavi ne bih više napisala ni slova, a i sa životom, tko zna što bih. Na temu odnosa muškarca i žene napisan je ocean knjiga. Citat je mozda Bariccov zbog njegova romana Ocean more, a možda i zato što me ta misao tako formulirana jako uzbuđuje.