O svojim sjećanjima

Mađarska prevoditeljica Marijeta Vujičić svjedočit će o susretima s Krležom

Davor Mandić



ZAGREB Mađarska prevoditeljica i urednica Marijeta Vujičić svjedočit će o susretima s Krležom u četvrtak, 22. studenoga u 18 sati u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23, u okviru projekta »Sjećanje Krležinih suvremenika«, u organizaciji Muzeja grada Zagreba i Teatra poezije.


Vujičić je prevela dramatizaciju Krležine novele iz ciklusa o Glembajevima – »Sprovod u Teresienburgu« – koja je objavljena u Budimpešti 1990. godine.


O svojim sjećanjima piše:




»Prvi moj susret s Krležom, koji sam čekala s uzbuđenjem, kao dvadesetogodišnja studentica i supruga književnika Stojana Vujičića, ostvaren je u Zagrebu sredinom kolovoza 1966., prije povratka u Budimpeštu, sa svadbenog puta iz Opatije. (…) Krleža je bio sjajan kozer. Očarao me njegov humor i enciklopedijsko znanje. Bio je šarmer, pa mi se, kao mladoj ženi malo takoreći ‘udvarao’ – na mađarskom jeziku. (…) Svaki detalj njihovog stana živi u mojim uspomenama: pozlaćena salonska garnitura, gdje smo obično pili kavu, slike na zidu, Beline perle nonšalantno obješene…«