Doriana Segnan

Knjiga pjesama “Balkan Lyrics”: Potraga za identitetom i svijet bez granica

Kim Cuculić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Knjiga pjesama »Balkan Lyrics« Doriane Segnan predstavljena je u  Zajednici Talijana Rijeka. Riječ je o tršćanskoj pjesnikinji riječkog podrijetla, koja se ovom pjesničkom zbirkom vraća svojim korijenima. Doriana Segnan rođena je u Trstu, a svoje stihove posvetila je roditeljima Riječanima. Predgovor za njenu knjigu, što je objavljena u izdanju Editoriale Programma, napisao je Paolo Rumiz.


Kako je ovim povodom istaknuo Giacomo Scotti, u svojim pjesmama Segnan izražava ljubav prema Rijeci, Kvarneru, Velebitu… dok u dijelu njenih pjesama do izražaja dolazi »balkanska melankolija«. Neki od motiva su i sloboda, ljubav, prijateljstvo, nomadizam, putovanja, rat u bivšoj Jugoslaviji, s čime je povezan i motiv mira. Doriana Segnan problematizira i potragu za identitetom te progovara o svijetu bez granica.


Na knjigu »Balkan Lyrics« osvrnula se i Gianna Mazzieri Sanković, koja je kazala da u ovoj zbirci prevladava intimna lirika, no ima i refleksivnih i dnevničkih pjesama. Posebno su izvojeni stihovi posvećeni slikaru Gianfrancu Miksi i književniku Giacomu Scottiju. Jedna od pjesama nosi naslov »Sarajevo«, dok u pjesmama iz balkanskog ciklusa Balkan postaje sinonim za slobodu. Svojim stihovima autorica ukazuje na strahote i nepravednosti rata. Gianna Mazzieri Sanković govorila je i o pjesmama u kojima se osjeća potreba za slobodom i iz kojih izbija buntovnički duh protiv društvenih pravila i konvencija, kao i protiv hipokrizije današnjeg društva u eri globalizacije.




U glazbenom dijelu programa Dorian Mataija izveo je »La Palomu« Ive Robića, dok je Martina Sanković pjevala »Ederlezi« Gorana Bregovića. Mladi glumci Dramske sekcije »Fratellanze« čitali su pjesme Doriane Segnan. Predstavljanju knjige odazvao se i Paolo Palminteri, generalni konzul Italije u Rijeci, a obratila se i Orietta Marot ispred Zajednice Talijana.