Nova knjiga riječkog pisca

KALEIDOSKOP’ ZORANA ŽMIRIĆA: Djelo koje se piše između redaka

Kim Cuculić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

»Kaleidoskop« Zorana Žmirića nije knjiga koja se samo čita: ona se i promatra, istražuje, osluškuje, te svakim našim čitanjem nanovo ispisuje između redaka



RIJEKA – Ovih dana je u izdanju Hene coma objavljena nova knjiga »Kaleidoskop« riječkog autora Zorana Žmirića. Kako piše u opisu knjige, Žmirić vidi kroz leću svog literarnog kaleidoskopa žive svoje isječke stvarnosti, zaustavljene u trenutku kad je svijest načas odustala od rutine, podignula pogled i uhvatila se za naizgled malu i naizgled nevažnu stvar, prizor, misao, pokret zbog kojeg je dan ispao iz matrice i donio razliku.


– U tom jednom trenutku koji postaje tema priče događa se emocija koju i junak i čitatelj mogu proživjeti na način koji u život nosi neki novi pogled, stav, promjenu ili misao nakon koje puno toga više neće, ili barem ne mora, biti isto – a sve to bez pretenzije da se nude odgovori ili donose »rješenja«. Svaka je slika, svaki prizor iz kojeg nastaje priča, tek buba u uhu naše savjesti.


U tome je možda i najveća snaga ove proze – da iz »ogledalaca« prikupljenih iz zaustavljenih trenutaka naizgled slučajnih odabranika svatko od nas stvara svoj mozaik kolektivne slike, intonaciju zajedničke stvarnosti, kolorit u kojem će boja doživljaja ovisiti najviše o našem kapacitetu za izrečeno i našoj potrebi da promišljamo svijet oko sebe, kao i našoj sposobnosti shvaćanja da i naše stakalce u tom mozaiku pridonosi kompletnoj slici – navodi se uz knjigu.




Ističe se i da »Kaleidoskop« Zorana Žmirića nije knjiga koja se samo čita: ona se i promatra, istražuje, osluškuje, te svakim našim čitanjem nanovo ispisuje između redaka – tamo gdje smo se prepoznali, zamislili i osjetili da je prozni kaleidoskop namješten na našu »frekvenciju«, bez obzira jesmo li čuli glas emocija ili »samo« zdravog razuma.


Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, prevođen na engleski, talijanski, poljski, slovenski i ukrajinski. Dosad je objavio: »Kazalište sjena« (Adamić, 2002.), »Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man« (Meandar, 2005.), »Blockbuster« (VBZ, 2009. i AdPublik 2012.), »Riječke rock himne« (KUD Baklje, 2011.), »Snoputnik« (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.), »Zapisano metkom« (Studio TiM, 2015.), »Putovanje desnom hemisferom« (Hena com, 2017.) i »Pacijent iz sobe 19« (Hena com, 2018.).