Nacionalno blago

De Sadeov erotski roman “120 dana Sodome” povučen s javne dražbe

Hina

Aguttesovi su stručnjaci procijenili da bi De Sadeov roman mogao postići cijenu od četiri do šest milijuna eura



Dražbovna prodaja jednog od najozloglašenijih erotskih romana »120 dana Sodome« markiza De Sadea zaustavljena je nakon što ju je francuska država proglasila državnim blagom uz objašnjenje da se ono ne smije prodati stranome kupcu.


Bilješke je De Sade navodno napravio u 37 dana, dok je 1785. bio zatočen u Bastilji, zbog vrijeđanja i ozljeđivanja brojnih služavki.


Zbog straha od konfiskacije, rukopis je skrio u jedan od procijepa u kamenom zidu ćelije, a nekoliko dana prije pada Bastilje, prebačen je u dio zatvora za mentalno oboljele. U svojim memoarima napisao je da je isplakao ‘krvave suze zbog gubitka teksta’ te do smrti, 1814. nije saznao što se s njim dogodilo.




U zatvorima je zbog raznih delikata proveo 27 godine i upravo u ćelijama je napisao većinu svojih opscenih djela. Same je knjigu opisao kao ‘najprljaviju priču ikad ispričanu od početka čovječanstva’.


Dvanaest metara dugačak rukopis u srijedu je trebao biti ponuđen na dražbi kao jedan od najzanimljivijih predmeta.


No francuske su vlasti odlučile povući ga s aukcije, zajedno s četiri djela jednog od utemeljitelja nadrealizma Andrea Bretona, pošto ih je ministarstvo kulture prethodno proglasilo nacionalnim blagom.


Aukcijska kuća Aguttes je objavila da su velik interes za spomenute predmete pokazali privatni kupci iz Sjedinjenih Država i europskih zemalja.


Francuska država ima 30 mjeseci vremena da uz pomoć građana ili privatnih donatora prikupi novce za kupnju De Sadeova romana i Bretonovih djela ili će u protivnom ipak biti ponuđeni na dražbi.


Aguttesovi su stručnjaci procijenili da bi De Sadeov roman mogao postići cijenu od četiri do šest milijuna eura.