O zlu i ljubavi

U “Zajcu” najavljene premijere Verdijeve opere: Dvije izvedbe “Otella” u jedinstvenom spektaklu

Slavica Bakić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Režiju i dramatizaciju potpisuje Marin Blažević, orkestrom ravna  maestro Ville Matvejeff, a dvije ravnopravne premijere bit će  u subotu 28. siječnja te  u srijedu 1. veljače



RIJEKA Inovativno, genijalno, za neke iznenađujuće – tim riječima najavljena su jučer premijerna izvođenja Verdijeva »Otella« u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca. Operna drama o zlu i ljubavi, u režiji i dramatizaciji Marina Blaževića i pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa, imat će dvije ravnopravne premijere, u subotu 28. siječnja, odnosno u srijedu 1. veljače, u kojima publiku očekuju dvije solističke podjele, glumački različite i specifične, te, kako je najavljeno, vizualni spektakl s više od 150 izvođača na sceni.



»Otello« je prvi put igran u Rijeci u Teatru Comunale – Fiume, 1893. godine, šest godina nakon praizvedbe u Milanu. Ponovno je postavljen u tadašnjem Narodnom kazalištu »Ivan Zajc« šezdesetih godina prošloga stoljeća i na programu se zadržao čak sedam sezona uz različite promjene u podjeli, a osim u Rijeci igran je i na Ljetnoj pozornici u Opatiji.





U naslovnoj ulozi u prvoj izvedbi nastupit će meksički pjevač Luis Chapa, koji je već pjevao u Rijeci i kojemu je ovo osma produkcija u kojoj pjeva ulogu Otella. Uloga Desdemone povjerena je solistici riječke Opere Anamariji Knego; kao Jago nastupit će nacionalni prvak riječke Opere Giorgio Surian; ulogu Emilie pjevat će Ivana Srbljan; Cassija Marko Fortunato, a Roderiga Voljen Grbac.


U drugoj postavi u ulozi Otella nastupit će finski pjevač Kalle Kanttila; Desdemona će biti pobjednica prvog Međunarodnog natjecanja »Zinka Milanov« 2015. godine Ana Petričević; Jago gost solist Anton Keremidtchiev; Emilia Olga Kaminska, dok će se u ulozi Cassija pojaviti Giorgio Cristian Surian, a kao Roderigo Sergej Kiselev. U obje postave u ulozi Lodovica nastupit će Slavko Sekulić, a u ulozi Montana Dario Bercich. Uz njih, nastupit će cijeli orkestar i zbor Opere, Balet HNK Ivana pl. Zajca te Dječji zbor Toretta i Djevojački zbor PZM »Josip Kaplan«.


Dramaturg i redatelj predstave Marin Blažević najavio je specifičnosti obiju izvedbi zbog različitih pjevača.– No ono što je posebno važno, bit će pošteno i prema pjevačima i prema publici jer su u obje predstave glumačke podjele jednako vrijedne – rekao je Blažević, objasnivši da se odlučio za dvostruku ulogu u ovoj predstavi jer je procijenio da najbolje može realizirati svoje dramaturške ideje kao redatelj.

– Sreća je da imamo dvije vrhunske podjele i siguran sam, tko posluša jednu, željet će vidjeti i drugu – kazao je ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić, najavljujući predstavu koja će biti nešto novo i za publiku, obećavajući iskustvo koje se može usporediti s doživljajem iz 4D kina.