BalCan Contemporary

Showcase Beat le Mot u Rijeci: Tri predstave od 28. do 30 rujna

Kim Cuculić

Ljubljanski Emanat stiže s predstavom »Kradljivci slika«, slijedi audio-ambijentalni performans »Protok žudnje« u beogradsko-zagrebačkoj produkciji, a njemački izvedbeno-kazališni kolektiv Showcase Beat le Mot dolazi s predstavom »Nazisupermenchen – Strava uobičajenog«



RIJEKA Međunarodna izvedbeno-umjetnička platforma BalCan Contemporary, u organizaciji udruge Drugo more, dovodi između 28. i 30. rujna u Rijeku tri kazališne izvedbe. Na programu su dvije predstave s prostora Jugoistočne Europe, čiju je izvedbenu scenu spomenuta platforma nastojala ojačati i međusobno povezati.


Nastala u produkciji ljubljanskog instituta za razvoj i afirmaciju plesa i suvremene umjetnosti Emanat, »Kradljivci slika« je tehnoburleska koja se kroz zaglušujuću buku medijskih slika izruguje krutosti društvenih uloga. Predstava će se održati u Omladinskom kulturnom centru Palach u srijedu, 28. rujna, s početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.


Interaktivnim audio-ambijentalnim performansom »Protok žudnje« redatelja Bojana Đorđeva, nastalim u zajedničkoj produkciji beogradske Teorije koja hoda i zagrebačkog Centra za dramsku umjetnost, posjetitelji će biti odvedeni na putovanje gradom uz glasovno vodstvo nekoliko likova iz svjetske književnosti, ujedinjenih u potrazi za zadovoljštinom. Izvedbe će se održati 30. rujna s početkom u 20 sati, i trajat će do 23 sata.




Početno stajalište ovog nesvakidašnjeg komada je caffe bar Voyager koji se nalazi preko puta riječkog Željezničkog kolodvora, odakle će svakih petnaest minuta kretati nova izvedba za tročlanu publiku. Sudjelovanje je besplatno, a mjesto u rasporedu polazaka moguće je rezervirati putem e-maila na adresu [email protected].


Cijeli će događaj dodatno začiniti njemački izvedbeno-kazališni kolektiv Showcase Beat Le Mot predstavom »Nazisupermenchen – Strava uobičajenog«. U djelu »Postdramsko kazalište« jednog od najvećih kazališnih teoretičara današnjice Hansa-Thiesa Lehmanna, Showcase Beat le Mot se spominje kao jedan od međunarodno najpriznatijih suvremenih izvedbenih kolektiva.


Skupina je u nekoliko navrata već gostovala u Rijeci, a u svojem se radu često radikalno obračunava s problematičnom građom koju nam je prošlost ostavila u nasljeđe, koristeći se surovim humorom, sarkazmom i prelaženjem granica dobrog ukusa.


Spomenuta predstava tako prati nacističke Nadljude na njihovom putu kroz vrijeme, u nastojanju da pripreme čovječanstvo na veličanstveni dolazak Führera. Gostovanje predstave organizirano je u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca, a moguće ju je pogledati u četvrtak 29. i petak 30. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19.30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni »Zajca« te na mjestu održavanja predstave sat vremena prije početka.