U utorak u HKD-u

SVETLANA BOJKOVIĆ “Gospođa ministarka” puni kazališta. U Rijeci ćemo je izvesti 101. put

Kim Cuculić

Prizor iz komedije "Gospođa ministarka"

Prizor iz komedije "Gospođa ministarka"

U Rijeci očekujem ugodnu večer. I inače u Rijeku često dolazim. Vezana sam uz Međunarodni festival malih scena, na kojemu sam nastupala kao gošća ili bila članica žirija. Znam riječku publiku i sa scene i kao dio žirija. Raduje me što ću ponovno glumiti u vašem gradu



RIJEKA Dani srpske kulture u Rijeci bit će zatvoreni u utorak, 13. studenoga, kad će u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku biti izvedena predstava »Gospođa ministarka« Narodnog pozorišta iz Banje Luke. Prema poznatom komadu Branislava Nušića predstavu je režirala Milica Kralj, a lik Živke – gospođe ministarke – utjelovljuje srpska filmska, kazališna i televizijska glumica Svetlana Bojković, s kojom razgovaramo uoči gostovanja u Rijeci.


Svetlana Bojković diplomirala je na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu. Ostvarila je veliki broj uloga u kazalištu, kao i na filmu i na televiziji. Izdvojimo naslove »Pas koji je voleo vozove«, »Neka druga žena«, »Halo taksi«, popularnu televizijsku seriju »Bolji život«, »Smrt gospođe ministarke«, »Srećni ljudi«, »Porodično blago«.


Od premijere 2006. godine, »Gospođu ministarku« odigrali ste 100 puta. Kako objašnjavate ovakav uspjeh i dugovječnost ove predstave?




– Ovo je stvarno dobra predstava i jako ju volim. S njom smo puno putovali i gostovali. Sada ćemo je u Rijeci izvesti 101. put! Nismo ju igrali cijelo vrijeme, bilo je i pauza; kad je preminuo Đuza Stojiljković i kad sam nekoliko godina živjela u Finskoj. To je Nušić, i »Gospođa ministarka« je naslov koji jednostavno puni kazalište. Riječ je o komediji mentaliteta, koji se jako sporo mijenja ili se uopće ne mijenja. U Srbiji je to najpopularniji komad i široka publika zna sve replike napamet. Ovisno o glumicama koje ju igraju, »Gospođa ministarka« uvijek je drugačija.


Uživam u ulozi


Je li vam možda nakon toliko izvedbi Živka »dosadila«? Jeste li poželjeli nešto mijenjati ili improvizirati?


– Uvijek ima mjesta za improvizaciju, ali s time treba biti oprezan. Osim toga, struktura predstave dosta je čvrsta. Predstavu igramo jednom u otprilike dva mjeseca, pa mi je »Gospođa ministarka« zapravo uvijek svježa. Živka mi još nije dojadila.


Svetlana Bojković


Svetlana Bojković



Kakvo mjesto uloga gospođe ministarke zauzima u vašoj bogatoj glumačkoj karijeri?


– Ta uloga zauzima istaknuto mjesto. Kao što je u glazbi važno odsvirati neke partiture, imati ulogu gospođe ministarke u glumačkoj biografiji nešto je vrlo bitno. Naročito u žanru komedije. Osobno iznimno uživam u toj ulozi i veseli me igrati ju. Svaka glumica ima svoju ministarku, pa tako i ja imam svoju gospođu ministarku koju tuačim na svoj način.


Imam posla…


Što očekujete od predstave u Rijeci?


– Očekujem jednu ugodnu večer. I inače u Rijeku često dolazim. Vezana sam uz Međunarodni festival malih scena, na kojemu sam nastupala kao gošća ili bila članica žirija. Znam riječku publiku i sa scene i kao dio žirija. Raduje me što ću ponovno glumiti u vašem gradu.


Kakvi su vam dojmovi o riječkom Festivalu malih scena?


– Riječ je o jako dobrom festivalu koji godinama pratim. Mislim da gospodin Nenad Šegvić to sjajno radi. Festival ima međunarodni predznak, pa se može sagledati široka lepeza različitih predstava iz raznih gradova i država. Festival je odlično posjećen, a uvijek su zanimljivi i okrugli stolovi nakon predstava u kojima publika aktivno sudjeluje. Važno je istaknuti i da je riječka publika kroz ovaj festival odnjegovana.


Glumite li trenutačno u kazalištu, na televiziji, filmu…?


– U teatru imam tri uloge. U Narodnom pozorištu u Beogradu u »Richardu III.« glumim vojvotkinju od Yorka, a u Ateljeu 212 igram u predstavi »Moja ti« koja je prikazana i na Festivalu malih scena u Rijeci. Glumim i u Lorcinom »Domu Bernarde Albe«. Za televiziju sam snimala sitcom »Mamini sinovi«. Imam posla…