Revija

“Ručak za šestero”: Lutkarstvo progovara o temi imaginarnih prijatelja djece

Kim Cuculić

Predstava, koja se temelji na animaciji malih lutaka, bavi se jednom temom o kojoj se često ne govori - to su imaginarni prijatelji djece



RIJEKA – U sklopu 24. Revije lutkarskih kazališta u Rijeci, u Gradskom kazalištu lutaka prikazana je predstava »Ručak za šestero« Tamare Kučinović, jedne od ponajboljih hrvatskih lutkarica. Predstava je nastala u koprodukciji Kazališne družine Pinklec iz Čakovca i Umjetničke organizacije GLLUGL iz Varaždina, a izvođači su Katarina Arbanas, Nikša Eldan, Karolina Horvat i Mario Jakšić. Ova lutkarska predstava, koja se temelji na animaciji malih lutaka, bavi se jednom temom o kojoj se često ne govori – to su imaginarni prijatelji kod djece.


Pojava zapravo nije rijetka, jer mnoga djeca imaju »posebnog« prijatelja kojeg jedino ona vide. S njim razgovaraju, crtaju, druže se i vode razgovore. Često se javljaju u dobi od tri do četiri godine, kada djeca obično razgovaraju sa svojim igračkama, te sa samima sobom. Uvriježeno je mišljenje kako samo osamljena ili zanemarena djeca imaju izmišljenog prijatelja, što zapravo nije pravilo.


Ovim pitanjem bave se i dječji psiholozi, a sada je progovorila i ova predstava u čijem je središtu jedan poseban dječak, koji voli stripove (naročito »Alana Forda«) i svirati violinu, no teško nalazi prijatelje s kojima bi podijelio svoje interese. U njegovom životu pojavljuje se prijatelj o kojem je sanjao, ali on je vidljiv samo njemu… Dječakovi roditelji su zabrinuti, dječak u jednom trenutku bježi od kuće, no kraj je takav da za obiteljskim ručkom zajedno sjede i stvarni i imaginarni prijatelji.