Četrnaesto izdanje festivala

RIJEČKE LJETNE NOČI Od “Aide” do predstave o Robertu Franku i Hrvoju Buriću

Kim Cuculić

Foto. I. TOMIĆ

Foto. I. TOMIĆ

»Aida« će premijerno biti izvedena na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a obnova kultne predstave Olivera Frljića pod naslovom »Turbofolk – Ri-loudid« ispred riječkog kazališta



RIJEKA Ovogodišnje Riječke ljetne noći, četrnaeste po redu, trajat će od 30. lipnja do 21. srpnja.


Festival donosi 22 izvedbe na 12 lokacija, a ove godine odvijat će se pod sloganom »Vrijeme je za odluke!« Kako je objasnio intendant riječkog HNK-a Marin Blažević, naslov ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći ne može biti izravnija poruka.


– Poruka je da je HNK Ivana pl. Zajca spreman za bilo koju odluku o budućnosti festivala osim one koja bi dovela do njegova ukidanja. To je i poruka svima uključenima u financiranje festivala da se moraju pridružiti raspravi, odlučiti i preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost Riječkih ljetnih noći.


»Aida« u Opatiji




U protekle dvije godine testirali smo model programskog i organizacijskog širenja festivala te surađivali sa svim ustanovama u kulturi Grada Rijeke i mnogima u Primorsko-goranskoj županiji, no trajna i ravnopravna suradnja uspostavljena je jedino s Festivalom Opatija. Prvi problem je koncepcijske prirode, a drugi financijske jer podrška nadležnih za financiranje programa Riječkih ljetnih noći nikad nije bila na nižim granama.


U kontekstu zabavljačko-pučkih priredbi u okolici Rijeke tijekom ljetnih mjeseci, mi se odbijamo pokoriti razbibrizi te vjerujemo da umjetnost i u ljetnim mjesecima mora imati svoj – lukobran. Stoga ćemo o budućnosti Riječkih ljetnih noći progovoriti na sjednici Kazališnog sabora zakazanoj za 6. srpnja – osvrnuo se Blažević.


Riječke ljetne noći 30. lipnja otvorit će program »Kazalište koje diše«, kojim će »Zajc« otvoriti sva svoja vrata građanima, a festival će biti zatvoren 21. srpnja na Trgu riječke rezolucije koncertom i multimedijalnim spektaklom samoborskog ansambla udaraljkaša »Sudar Percussion: Oxygene«, odnosno interpretacijama skladbi Jeana Michela Jarra. Razni glazbeni, plesni, dramski i programi za djecu odvijat će se ispred i u HNK-u Ivana pl. Zajca, u bivšem »Torpedu«, u dvorištu Srednje talijanske škole, na Bazenima Kantrida, na Trgu sv. Barbare, na Molu longu, u Arheološkom parku »Principij«, u Parku Vladimira Nazora, na brodu »Galeb«, na Ljetnoj pozornici u Opatiji i na Trgu Riječke rezolucije.


Kao najambiciozniji projekt ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći najavljena je Verdijeva opera »Aida«, kojom će 20. srpnja biti obilježeno 60 godina Ljetne pozornice u Opatiji. U naslovnoj ulozi nastupit će Kristina Kolar, uz orkestar i zbor Opere te Balet riječkog kazališta, dramaturg i redatelj je Marin Blažević, a redatelj Tibor Boganyi.


Obnovljeni »Turbofolk«


Posebno je izdvojena i obnova kultne predstave »Turbofolk« Olivera Frljića s novim glumačkim sastavom i novim sadržajem, pod naslovom »Turbofolk – Ri-loudid« i podnaslovom »Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću«.


Hrvatska drama tu će predstavu izvesti ispred kazališta. Blažević je kaže da je riječ o predstavi koja se bavi »novom političkom romansom na riječkoj političkoj sceni«, dodajući da će dokazat da se bave kazalištem različitosti i da se mogu baviti i provokativnim političkim temama i programom.


Na brodu »Galeb« bit će izveden kazališni site-specific projekt »Wrecked/Uništeno« Edwarda Moorea i Kim Kerfoot, koji istražuje i otkriva mitske ostavštine Johna F. Kennedyja i Josipa Broza Tita.


Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić najavila je i premijeru »Zajc Stand Up« u režiji Borka Perića i izvođenju Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića. Kazalište »Hotel Bulić« gostovat će s monodramom »Lampedusa Beach« talijanske autorice Line Prose, u izvedbi Nine Violić. Talijanska drama izvest će predstavu »Priče s obale i mora«, a sa svojim predstavama »Izgubljena priča: Ivica i Marica« te »Wanda Lavanda« u program RLJN-a uključilo se i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Gostovat će i predstava za djecu »Šumastikus« Sanje Milardović i Petra Cvirna u produkciji TeatruMa iz Zagreba.


Neoklasični balet


Na plesni dio programa osvrnula se v. d. ravnateljica Baleta Kristina Kaplan, najavivši dva plesna sola u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske – prvi je »Anatomija mačke« Petre Hrašćanec i Ksenije Zec, a drugi je »Ona/Her« Aleksandre Mišić i Žaka Valente. Neoklasični balet »Rock Bach koncert« izvest će Ariston Proballet iz Italije, a u koprodukciji Kabineta i riječkog HNK-a premijerno će biti izvedena plesna predstava »Dancing Moms« Ivane Kalc i Mile Čuljak.


Na programu je i »Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača«, a na Bazenima Kantrida bit će izveden plesni spektakl na vodi »Back to the ’60s« Kluba sinkroniziranog plivanja »Primorje Aqua Maris«.


Konferenciji za medije prisustvovali su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te Ivan Krešić, član uprave Ine, pokrovitelja baletnog programa festivala. Od danas počinje prodaja ulaznica na blagajni HNK-a Ivana pl. Zajca.