Pravica za ljubitelje teatra

Premijera “Amatera” na sceni KNAP

Nataša Govedić

Na dan premijere, Petar Veček je prešao rampu smrti. Njegovi glumci, prijatelji i obitelj smatrali su da će igranje predstave biti jedini  dostojan ispraćaj velikog redatelja. Zbilja, ima li sretnijeg, pa i romantičnijeg ishoda jedne bogato ostvarene kazališne karijere?



U Večekovo ime, »Amateri« govore o razlici između plaćene i nenaplative ljubavi, baš kao i o sposobnosti antologijskog redatelja da glumcima, za rastanak, pokloni sjajnu predstavu



Vrijedno je naglasiti da ni tekst ni redateljski postupak ni glumačka izvedba ne stigmatiziraju ljudsku žudnju (kao ni ljudsku usamljenost); pažljivo se unoseći u situacije oskudice. Izvedbi uvelike doprinosi i Vilim Matula kao neposredni, bezazleni, stripovskim falusom »obdareni« Kuka.Prava veličina Matule sadržana je u načinu na koji glumačkom igrom spaja hendikepiranost i virtuoznost, nagonski brutalnu žudnju i plač nad egzistencijalnom neimaštinom svog lika, uvjerivši nas da glumački majstor može parirati svakom zadatku radikalne iznimnosti. Nažalost, Matula u domaćem teatru rijetko ima prilike igrati dobričine ili izrazito emocionalne protagoniste, u čijoj se koži definitivno jednako majstorski snalazi, kao i u rolama negativaca. Njegov intenzitet puno je bliži Dostojevskom, no Čehovu. A Petra Dugandžić kao da je Tarantinova glumica: namjerno postavljena kao gorka, pribrana i hladna prostitutka Stela.


Večekov odlazak


»Amateri« su posljednja redateljska predstava Petra Večeka. Na dan njezine premijere, Veček je prešao rampu smrti. Njegovi glumci, prijatelji i obitelj smatrali su da igranje predstave predstavlja jedini  dostojan ispraćaj velikog redatelja. Po završetku izvedbe, publika je Večeka na otvorenoj sceni ispratila dugotrajnim aplauzom, a ne minutom šutnje. Zbilja, ima li sretnijeg, pa i romantičnijeg ishoda jedne bogato ostvarene kazališne karijere? »Amateri« u Večekovo ime govore o razlici između plaćene i nenaplative ljubavi, baš kao i o sposobnosti antologijskog redatelja da glumcima, za rastanak, pokloni sjajnu predstavu.