Kazališna radionica Malik

Poznata priča na novi način: Premijerno izveden “Začarani sin”

Kim Cuculić

Foto Gregor Bogdanović

Foto Gregor Bogdanović



RIJEKA – Kazališna radionica Malik, u dvije podjele, izvela je predstavu »Začarani sin« prema »Šumi Striborovoj« Ivane Brlić-Mažuranić. 


Predstava je okupila polaznike u dobi od 6 do 12 godina, koji su poznatu priču ispričali na novi način. 


U adaptaciji teksta Mihovila Rismonda, studenta dramaturgije na ADU Zagreb, izostavljena je polazna Mažuranićkina ideja da će šuma ostati začarana sve dok god u nju ne stupi onaj kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta. Rismondo je težište više stavio na odnos roditelja i djeteta, odnosno majke i sina, te probleme koji unutar takvog odnosa nastaju. 




Predstava dobrim dijelom slijedi fabulu predloška, stavljajući u prvi plan likove majke, sina i snahe guje. 


Na odnosima među njima temelji se i režija Denis Kirinčić i Jeana-Christiana Jalžečića, studenta kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj ADU. Scenografija je minimalistička, svedena na tek nekoliko kubusa, a polaznici Malika svojim su tijelima i pokretom dočarali začaranu šumu. Posebno je maštovit prikaz ognja i Domaćih, a bajkoviti su i kostimi Tajči Čekade


Na kraju majka pred Striborom ne izgovara rečenicu da više voli ostati u svojoj nesreći a znati da ima sina, nego je začaranost i sina i šume nestala zbog majčine upornosti u nastojanju da sinu ukaže na pravu prirodu njegove izabranice i razotkrivanju laži.