Svečana dodjela

Nagrade PIF-a: Među dobitnicima i Zlatko Vicić iz GKL Rijeka

Kim Cuculić



Svečana dodjela nagrada 50. PIF-a održana je na Sceni Travno. Predsjednica Međunarodnog stručnog žirija prof.dr.sc. Antonija Bogner Šaban, istaknula je da je glavno polazište prilikom ocjenjivanja predstava bilo traženje onoga temeljnog, lijepog i odgovarajućeg u suodnosu partnera, lutke, sklada boje i rječitosti, glazbe i svjetlosnih efekata. Posebno se dotakla i tema ovogodišnjih lutkarskih predstava koje progovaraju o humanosti, odrastanju i teškim životnim trenutcima, a koje su djeci i publici općenito, prenijele jednu lijepu i iskrenu poruku o onom istinski važnom u ljudskom životu. Zahvalila se svojim suradnicima i gospodinu Josipu Forjanu na organizaciji koja je savršeno funkcionirala i srdačnom gostoprimstvu.


Osim Međunarodnog stručnog žirija, predstave 50. PIF-a ocjenjivao je i Dječji žiri u sastavu: Andrija Bulović, Leonarda Iva Dozan, Lara Zalar, koji su jednoglasnom odlukom proglasili predstavu „Novi šarm lutkarstva“ u izvedbi kineske kazališne trupe Guangxi, za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.


Glavnu nagradu „Milan Čečuk“ za najbolju predstavu u cjelini, Međunarodni stručni žiri u sastavu: Antonija Bogner-Šaban (republika Hrvatska), Milena Dundov (Republika Hrvatska), Maria Kecskesova (Slovačka Republika), Emilija Mrdaković (Republika Srbija), Ivan Raykov (Republika Bugarska), dodijelio je Kazalištu lutaka Zadar, za predstavu „Karlson s krova“.




Nagrada „Tibor Sekelj“ za predstavu sa najhumanijom porukom, pripala je Gradskom kazalištu lutaka Split, za predstavu „Som na cilome svitu“.


Ove godine je dodijeljena i Posebna nagrada Stručnog žirija predstavi „Negdje drugdje“, Kazališta lutaka Ljubljana, za veoma uspješnu kombinaciju lutkarskog načina mišljenja i suvremene tehnologije u realizaciji teme.


Ostale nagrade:


Nagrada za režiju


Ljudmili Fedorovoj za predstave: Astrid Lindgren „Karlson s krova“ KL Zadar i „Male priče o nestašnoj Sonji“ po motivima ruske priče Andreja Usočeva Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac.Nagrada za scenografiju

Aleni Pavlović u predstavi GKL Split „Som na cilome svitu“ Olje Ivaničević Savičević.


Nagrada za kreaciju lutaka


Mariji Klochevoj u predstavi Astrid Lindgren „Karlson s krova“ KL Zadar.Nagrada za glazbu

Tomislavu Peharu u predstavi Astrid Lindgren „Karlson s krova“ KL Zadar.


Nagrada za koreografiju


Predstavi „Novi šarm lutkarstva“ Lutkaske grupe Guangxi, NR Kina.


Nagrada za umjetničko oblikovanje svjetla


Lucijan Roki u predstavi „Som na cilome svitu“ GKL Split.


Nagrada za animaciju


Iana Mikhailova, Ekaterina Maletina, Tatiana Smetanina za kolektivnu animaciju u predstavi „Djevojčica iz Lenjingrada“ Denisa Shardina, Alexeya Shishova i Borisa Konstantinova


Zlatku Viciću za animaciju ovčice u predstavi „Wanda lavanda“ GKL Rijeka


Anđeli Ćurković Petrović za animaciju Mališe u predstavi Astrid Lindgren „Karlson s krova“ KL Zadar.


Dominiku Karakašiću za animaciju Karlsona u predstavi Astrid Lindgren „Karlson s krova“ KL Zadar.


Eric Bassu za animaciju u autorskoj predstavi „Jesenski portreti“ Kazališta „Sandgass“ iz SAD.


Guilliu Settimu za animaciju u predstavi „Male priče o nestašnoj Sonji“ prema motivima ruske priče Andreja Usočeva Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac


Lutkarska grupa Guangxi, NR Kina za kolektivnu animaciju u predstavi „Novi šarm lutkarstva“