Uoči premijere

Na probi “Puta oko svijeta u 80 dana”: Napeto putovanje za djecu i one koji se takvima osjećaju

Edita Burburan

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Redatelj Matjaž Pograjc za subotnju premijeru priprema multižanrovsku predstavu prema popularnom romanu Julesa Vernea, a glumci tvrde da se zabavljaju u procesu njenog nastanka. U šašavo veselom tonu izmjenjuju se mnogi žanrovi



RIJEKA Usprkos tehnologiji koja nas grabi za vrat, imamo li još dovoljno srca za pustolovinu zvanu ljubav? – pitanje je kojim je započeo još jedno kazališno propitivanje i putovanje slovenski redatelj Matjaž Pograjc, čija će se predstava »Put oko svijeta za 80 dana«, prema popularnom romanu Julesa Verna i u dramatruškoj obradi Blažke Müller Pograjc, pred riječkom publikom premijerno uprizoriti ove subote s početkom u 19.30 sati na sceni HKD-a na Sušaku.


Uoči premijere i sami smo prisustvovali uzbuđenjima, prvim kostimiranim probama, promatrajući zaigrane domaće glumce i autorski tim iz Slovenije.Na pozornici dominira okretna scena, zamišljena kao velika kutija za šešire koja se okreće poput zemaljske kugle, a oslikana je različitim prizorima, novinskim isječcima, satovima (kojima slovenski scenograf Tomaž Štrucl sugerira ograničensot vremena predstave, ali i životnog prostora propitivanja i stizanja). U šašavo veselom tonu tamo se izmjenjuju mnogi žanrovi, pustolovina, burleska, mjuzikl, ples, cirkus, mim…

Predstava je to u kojoj se svi zabavljaju, plešu i pjevaju, a glumci se poigravaju vlastitim vještinama. Spomenimo da će na svilenim trakama osim glumice Nike Ivančić zaplesati i glavni glumac Jurica Marčec, u ulozi pustolovnog Phileasa Fogga.


– Bila je prava zavrzlama odlučiti glumiti lik starijeg čovjeka, gospodina Fogga. Ipak sam ja jedan dvadesetogodišnjak, a Phileas Fog je uglađeni postariji engleski gospodin. No kad sam ulogu bolje razmortio shvatio sam da je Fogg vrlo sličan meni! – objašnjava svoje poistovjećivanje s ulogom pustolova mladi riječki glumac.80 minuta ili dana

– Zaključio sam da je vjerojatno baš poput mene bio djevica u horoskopu! Njegova preciznost, točnost, organiziranost i perfekcija nešto je u u čemu sam se prepoznao i s veseljem pristupio liku. U samoj prestavi brojni su izazovi i veselja, eto, i zapleo sam se oko svilenih traka. Posebno me je veselila i suradnja s čitavim timom, od naših autora prestave, redatelja do kolega. Rekao bih da se svi dobro zabavljamo i sve je nekako posebno pozitivno – kaže Marčec.




»Put oko svijeta u 80 dana« poznata je priča o britanskom džentlmenu Phileasu Foggu, bogatom, ali ne i rastrošnom gospodinu, te o njegovom francuskom slugi, poštenom, prilagodljivom i snalažljivom Jeanu Passepartoutu, koji nakon oklade u Reform klubu za 20.000 funti tvrde da je moguće proputovati svijet u 80 dana. Nakon hrabrog kretanja na putovanje, vrijeme i želje, ljubav i pustolovine izmjenjuju se na pokretnoj sceni upotpunjenoj videoprojekcijama kroz sat i petnasest minuta.


Već sami autori i glumci u predstavi pozivaju se na Verneove zadatosti riječima: »Scene su podijeljene, mjesta radnje dogovorena, dijalozi napisani, dramaturška obrada spremna, glumci odjeveni, redatelj uzbuđen! I sada ćemo svi zajedno, s gospodinom Foggom na čelu, povesti na napeto putovanje svu djecu i sve odrasle koja se vesele vrtoglavim bitkama s vremenom i izmaštanom putovanju preko triju kontinenta, koje će trajati osamdeset minuta, ili možda ipak osamdeset dana. Samo krenite!«


Ujedno je to i izravna poruka na sudjelovaje publike kojoj je namijenjena predstava, poglavito onoj dječje zamaštanoj bez obzira na stvarnu dob.Zašto Verne i zašto već opričana i poznata priča pitamo redatelja Matjaža Pograjca, koji je i sam na svom kazališnom putu već proputovao oko 250 gradova, 36 država i svih pet kontinenata čime ovo uprizorenje utvrđuje nemalim iskustvom.

Pograjcu je ovo druga režija u Hrvatskoj, prvi put surađivao je u gostujućoj predstavi SMG-a iz Ljubljane »Fragile!«, prema istoimenoj drami Tene Štivičić, koja je osvojila preko 30 nagrada, a odigrana je i na pozornici riječkog teatra u studenom 2009. godine.


Dinamična i zaigrana


O riječkoj premijeri Vernea i radu na samoj paredstavi nije želio govoriti, inzistirajući da glumci, sudionici, kroz svoje viđenje i osobni doživljaj oslikaju raspoloženje buduće predstave.– Radimo nešto konceptualno, pa bi bilo zanimljivije da sami glumci kažu nešto o predstavi – tajnovit je Pograjc.A glumci, koji se bore s vremenskim nepogodama u brojnim pustolovinama; brodolomima, navalama Indijanaca, iskliznućima vlakova i neočekivanim kašnjenjima, uz spomenutog Juricu Marčeca su: Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon, Jelena Lopatić i Nikola Nedić. Za Anastaziju Balaž riječ je o zaigranoj dječjoj prestavi s puno koreografskih elemenata, puno pjevanja i plesa.– Dinamična je to i zahtjevna predstava za glumca, ali vesela za djecu – zaključuje Balaž.Sabina Salamon dodaje da su se svi jako lijepo zabavljali radeći na prestavi, a nada se da će se isto tako zabavljati i djeca i publika koja je bude gledala. Jelena Lopatić ističe zaigranost i vedrinu kojom se priča jedna pustolovina, koja, na njihovo veselje, konačno ima i sretan kraj.I za Jerka Marčića i niku Ivančić bilo je lijepo raditi na predstavi. Ivančić ističe da je svaki dan bio pustolovina i za njih.

– A najljepše je bilo upoznati nove nove umjetnike i surađivati s njima – zaključuje Ivančić.


Za glazbu u predstavi zadužen je Davor Herceg, popularni hrvatski glazbenik u Sloveniji. Glazba tog skladatelja sa Silbe potvrđena je nagradama i nominacijama, od predstava za odrasle i za djecu do filmova, reklama i muzejskih izložbi, a prošle je godine film »Zavedi me«, za koji je skladao glazbu, ujedno bio i slovenski kandidat za Oscara.


Autor songova je Nikola Nedić, autorica adaptacije i dramaturginja je Blažka Müller Pograjc, lutke i makete izradile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović, za pustolovne kostime zadužena je Sandra Dekanić, koreografiju potpisuje Branko Potočan, oblikovatelj videa je Luka Dekleva, a asistent redatelja Edo Kalebić.