Stefano Surian

MLADI RIJEČKI GLUMAC: Uloviti Chea bit će pravi izazov, no dat ću sve od sebe

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Što se pak tiče uloge Augustina Magaldia, zamišljeno je da je on Evitin ljubavnik. Ne znam kako ćemo sestra i ja to odraditi, kaže u šali Stefano, kojem smisla za humor ne manjka. Naime, na pitanje o tome hoće li sad u narodu ostati zapamćen kao Che Guevara, veli da je nedavno u jednoj predstavi utjelovio stonogu, pa ako je ostao imalo zapamćen po njoj, vjerojatno će biti zapamćen i kao Che Guevara



Na audiciji za ulogu Che Guevare u mjuziklu »Evita«, u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca iskazao se mladi glumac i pjevač Stefano Surian, koji je dobio ulogu Augustina Magaldia te će ujedno biti i alternacija za Chea.


Uz Fabijana Pavla Medvešeka, Rijeka tako ima dvojicu Che Guevara, vjerojatno i kako bi buduća izvedba mjuzikla bila osigurana i tekla besprijekorno. Stefano je član poznate obitelji Surian – tata Giorgio, proslavljeni je internacionalni operni pjevač, nacionalni prvak, a Leonora Surian Popov, čiji je Stefano mlađi brat, poznata je hrvatska glumica, bivša ravnateljica, sadašnja prvakinja Talijanske drame riječkog HNK-a. Ona će u ovom mjuziklu utjeloviti lik same Evite Peron.


Stefano je rođen u Rijeci, odrastao je u Italiji, a trenutačno živi u Zagrebu gdje je student na Muzičkoj akademiji. Ostvario je niz uloga, angažiran je na brojnim projektima, a 2016. nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Roberta u opereti »Momci na brod« Ivana pl. Zajca.


Bio sam i stonoga…




Stefano veli da je ovo prvi put da je išao na ovako važnu audiciju za glavnu ulogu, bio je kaže vrlo uzbuđen jer nije znao što ga čeka, no ispalo je dobro.


– Prvo su nam objašnjavali koreografiju koju smo trebali brzo »pokopčati«, i onda to na audiciji otplesati, ali mislim da je i tih sat vremena koji su kao bili vježbanje za audiciju, već bila audicija. Već su nas tada testirali i birali.


U predstavi će biti plesa, pjevanja i glume, ali koliko sam shvatio, Che Guevara ima relativno malo plesanja, on je u predstavi više »frajerčina«, smije se Stefano, kojeg malo brine upravo to što će sada morati biti ozbiljan.



Do sada je, veli, većinom igrao komične uloge, za koje je dobivao i dosta dobre kritike.


– Utjeloviti karizmatičnog, na trenutke okrutnog, ali i humanog revolucionara, to je pravi izazov, no dat ću sve od sebe. Što se pak tiče uloge Augustina Magaldia, zamišljeno je da je on Evitin ljubavnik. Ne znam kako ćemo sestra i ja to odraditi, kaže opet u šali Stefano, kojem smisla za humor ne manjka. Naime, na pitanje o tome hoće li sad u narodu ostati zapamćen kao Che Guevara, veli da je nedavno u jednoj predstavi utjelovio stonogu, pa ako je ostao imalo zapamćen po njoj, vjerojatno će biti zapamćen i kao Che Guevara.


Potpuna suprotnost


I Suriana pitamo o poveznici između Che Guevara i Evite.


– Malo sam proučavao, gledao film itd., i koliko sam shvatio, on i nema puno interakcije s Evitom, odabrali su ga da priča priču o Eviti možda zato što je ustvari totalna suprotnost. Evita je predstavnica političkog establišmenta koji je pun obećanja, dok je Che Guevara bio jako konkretan, bunio se protiv vlasti, živio svoje ideje.


On je Argentinac, živio je tamo jedno vrijeme, gledao nepravde, pa ga je vjerojatno kompozitor odabrao kao najboljeg naratora, možda ujedno i kritičara. Jer prikazan je u fazi kada je bio mladi Che Guevara, tek poslije on ide oslobađati Kubu, ide u Boliviju; tek kasnije dakle postaje onaj Che kojeg svi znamo… U filmu se primjerice vidi kako pere suđe u nekoj konobi i ojađeno komentira političare koji mažu oči narodu, rezonira Surian.


Veli da će nastojati što je više moguće »izvući« Cheov karakter.