Buga Marija Šimić

“Leptirove pjesme”: Kazalište Mala scena najavilo svoju novu premijeru

Hina

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL



 Kazalište Mala scena kao svoju novu premijeru najavljuje, u četvrtak, 24. siječnja, operno-plesnu produkciju »Leptirove pjesme« autorice Buge Marije Šimić, predstavu o prijateljstvu, odrastanju, rastancima i glazbi nastalu kao spoj opere i suvremenog plesa.


Kako se ističe u najavi, predstava je nastavak glazbeno-scenske programske linije koju Mala scena njeguje od 2013. godine, od kada je to kazalište za djecu na zagrebačkom Medveščaku produciralo četiri opere i jednu operetu, koje su mladim umjetnicima priskrbile šest Rektorovih nagrada i tri nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta.


»Leptirove pjesme« autorski je projekt koji mladima približava dvije marginalizirane forme – suvremeni ples i operno pjevanje, a bavi se iznimno aktualnom temom, rastancima i odlascima.




Dvije djevojke, pjevačicu i plesačicu, povezuje zajednička ljubav prema glazbi, koju svaka interpretira na svoj način. Kroz glazbu se upoznaju, postaju prijateljice i zajedno odrastaju. Trenutak u kojem jedna od njih odlazi živjeti u drugu zemlju njihovo prijateljstvo stavlja na kušnju.


»Ponovni susret nakon rastanka može značiti konačan kraj ili novi početak njihovog prijateljstva. Trebaju li nastaviti gdje su završile, početi ispočetka ili više ništa nije kao što je bilo prije?«, stoji u najavi.


»Mlada publika u ovoj će se predstavi, možda po prvi put, susresti s operom i suvremenim plesom koji, praćeni glazbom Dore Pejačević, pričaju priču u kojoj će se gledatelji svih uzrasta i sami lako prepoznati«, dodaje se.


Predstava je namijenjena mladima od 10 godina naviše.


Autorski tim predstave čine autorica Buga Marija Šimić i koreografkinja Una Matija Štalcar-Furač, koje ju ujedno uz klavirsku pratnju Ane Krajnović i izvode. Dramaturginja je Nikolina Bogdanović, scenografkinja Gordana Svilar, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić.


Pjesme i skladbe Dore Pejačević izvorno pisane na njemačkom jeziku izvode se u prijevodu akademika Ante Stamaća.


»Ova predstava je svojevrsni eksperiment. Vjerujem da će zaintrigirati mnoge gledatelje, srušiti predrasude o operi i suvremenom plesu, te stvoriti mnoge nove zaljubljenike u glazbeno kazalište«, poručuje autorica i izvođačica Buga Marija Šimić.