Hit predstava

“Kauboji” Teatra Exit dobili beogradsku inačicu

Hina



ZAGREB – Veliki hrvatski kazališni hit, mjuzikl-predstava “Kauboji” autora Saše Anočića u subotu će svoju premijeru imati i u Beogradskom dramskom pozorištu, u režiji Kokana Mladenovića i u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda.


Riječ je o prvom izvođenju u Srbiji hit predstave zagrebačkog Teatra Exit koja već sedam godina oduševljava hrvatsku publiku te je u međuvremenu doživjela i svoju filmsku verziju u režiji Tomislava Mršića, koja je i ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.


Predstava je nagrađena Nagradama hrvatskog glumišta 2008. za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini, te nizom nagrada na Danima satire, Marulićevim danima, Festivalu glumca, specijalnim priznanjem Gavellinih večeri.




Mladenovićeva se predstava u prvome redu bavi kazalištem, odnosno, procesom nastanka kazališne predstave. “Središnji pokretač naše komedije je proces učenja glume i proces nastajanja predstave iz nemogućih uvjeta, dok je u Zagrebu značajniji dio mjuzikl koji već stasala glumačka ekipa odigrava na kraju komada”, kazao je redatelj.


Priča prati sudbine 57 likova, koje tumači jedanaestero glumaca koji se “uzdižu iznad svojih neuspjeha i svoje neznanje pretvaraju u kazališnu vještinu”.


“To je jedna lijepa, ljudska kazališna priča, ali i raskošna komedija. Predstava je sama po sebi beskrajno teška, jer podrazumijeva ne samo sposobnost glume, nego i fizičku sposobnost izvođača, učenje koreografija, sviranja i pjevanja”, napomenuo je Mladenović.


“Kauboji” glumcima omogućuju da pokažu ono najbolje što umiju svojim talentima, da u predstavi, u kojoj amateri, društveni marginalci, uspijevaju napraviti jednu lijepu kazališnu čaroliju, pokažu raskoš svog komičarskog dara, ali i mnogo toga ozbiljnog i poetičnog, dodao je.


Glumci koji sve to po njegovu mišljenju posjeduju i u predstavi pokazuju su Marko Gvero, Đorđe Marković, Nikola Joksimović, Dragan Ostojić, Slavoljub Matić, Marija Ostojić, Miljan Davidović, Branislav Čubrilo – Rus, Branislav Knežević, Gordana Rauški i Tanja Markov.


Scenografkinja je Marija Kalabić, kostime je napravila Tatjana Radišić, glazbu potpisuje Irena Dragović, a scenski pokret Andreja Kule-Šević.