Pjevački i vizualni spektakl

“Julije Cezar u Egiptu”: Premijera barokne opere i debi Diane Haller u subotu

Kim Cuculić

Autorska ekipa najavila je Händelovu operu kao pjevački i vizualni spektakl / Snimio Sergej Drechsler

Autorska ekipa najavila je Händelovu operu kao pjevački i vizualni spektakl / Snimio Sergej Drechsler

Ravnatelj Opere Marin Blažević najavio je glazbeno-pjevački, ali i vizualni spektakl u kojem se koristi suvremena video-tehnologija, ali i operni debi Diane Haller u njenom rodnom gradu



Barokna opera Georga Friedricha Händela »Julije Cezar u Egiptu« (Giulio Cesare in Egitto) premijerno će biti izvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u subotu, 7. svibnja, s početkom u 19 sati.


Time će riječko kazalište ujedno obilježiti Europski dan opere, a »Julije Cezar u Egiptu« prva je Händelova i prva barokna opera koja se izvodi na riječkoj opernoj sceni. Bit će to i operni debi riječke pjevačice međunarodne karijere Diane Haller u njenom rodnom gradu.


Na ove činjenice ukazao je ravnatelj Opere u »Zajcu« Marin Blažević, koji zajedno s intendantom Oliverom Frljićem potpisuje režiju i dramaturgiju predstave. Dirigent i čembalist je Ville Matvejeff.




Marin Blažević najavio je glazbeno-pjevački, ali i vizualni spektakl u kojem se u suradnji sa scenografom Daliborom Laginjom koristi suvremena video-tehnologija. Kazao je i da su u posljednje dvije sezone revolucionirali riječku Operu, u kojoj su izvedena tri operna naslova koja nikad nisu izvođena u Rijeci – uz »Julija Cezara« to su Donizettijeva komična opera »Kazališni običaji i neuobičajenosti« (Le Convenienze ed inconvenienze teatrali) i »Oedipus Rex« Igora Stravinskog.


Takvim novim pristupima nastoji se na operne predstave privući i publiku koja možda zazire od opere, a cilj je i stvaranje nove operne publike – rekao je.


Pjevanje i akrobacije


U naslovnoj ulozi Julija Cezara nastupit će Diana Haller, koja je naglasila da je ovo jedna od najbitnijih premijera u njenoj karijeri. Kazala je i da ju je radu na ovoj predstavi privukao i koncept režije, a osvrnula se i na fenomen kastrata kao specifičnost Händelove opere te promjenu na pozornici iz ženskog u muški spol.


Diana Haller pjevat će Cezara u prve četiri izvedbe, a zatim će u alternaciji nastupiti Ivana Srbljan, koja je usporedno pripremala i ulogu Cornelije (tu će ulogu u alternaciji pjevati Amanda Stojović). Za Ivanu Srbljan – kako je kazala – ovo je dosad najveći profesionalni izazov.


Anamarija Knego pjeva Cleopatru, a o projektu su se pohvalno izrazili i Dario Bercich kao Achilla i Marko Fortunato u ulozi Sesta. Posebnu atrakciju predstavit će sudjelovanje pjevačice i akrobatkinje na svili Sonje Runje, koja je u ulozi Tolomea i koja će na visini od pet metara izvesti ariju.


Ulogu Curija pjeva Slavko Sekulić, a Nirenoa tumači Olga Kaminska. U predstavi sudjeluju i Orkestar i Zbor Opere, članovi Baleta, Hrvatske i Talijanske drame, polaznici programa Diplomirani gledatelj te drugi kazališni dobrovoljci.


Popratni program


Scenograf Dalibor Laginja istaknuo je da mu je ovo 30 opera do sad i da mu je ovo jedan od zahtjevnijih projekata, a hoće li ovaj rad biti koristan ili nekoristan – odredit će publika i struka, a ne političari – naglasio je. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, scenski pokret potpisuje Balazs Baranyai, a video Igor Crnković. Sudjeluju i asistenti režije i dramaturgije iz Australije i SAD-a.


Upraviteljica propagande Milena Jerneić najavila je i popratni program koji će se u kazalištu odvijati od 10. do 16. svibnja s početkom u 18 sati, a teme su: »Prva barokna opera u riječkom HNK-u«, »Turbo-opera«, »Degustacija baroka« i »Je li žena ‘kastrat’ suvremenog doba?« Generalni sponzor predstave je INA, u ime koje se obratila Marina Burazer.