Koncert u Zajcu

Gospel i duhovna glazba: Sutra tradicionalni Božićni koncert zbora riječke Opere

Ivana Kocijan



RIJEKA Tradicionalni Božićni koncert zbora riječke Opere bit će održan u srijedu, 21. prosinca, u 20 sati u HNK-u Ivana pl. Zajca. Pod naslovom »Gospel i duhovna glazba«, zborovođa i dirigentica Nicoletta Olivieri uz tradicionalne je božićne pjesme, za prvi dio programa koncerta odabrala gospel, kršćansku crnačku glazbu iz SAD-a, što se najčešće sastoji od višeglasnog pjevanja.


Prema njenim riječima, »gospel je predivna glazba koja svojom duhovnošću savršeno odgovara blagdanima. Kao što svi znaju, uglavnom su to bile molitve crnačkog naroda u vrijeme ropstva, a nakon toga postale sakralne pjesme koje se, osim u crkvama, danas izvode i na koncertima«.


Tako će se na koncertu moći čuti pjesme kao što su »Joshua fit the battle of Jericho«, »Hear my prayer«, »Listen to the lambs« ili primjerice »Amazing grace«. Drugi dio koncerta donosi najpoznatije tradicionalne božićne pjesme, poput tradicionalnih hrvatskih »Narodi nam se« ili »Radujte se narodi«, te svjetskih božićnih klasika kao što su »We wish you a merry Christmas«, »White Christmas« ili nezaobilazna »Silent night/Tiha noć« Franza Grubera. Zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca nastupit će uz klavirsku pratnju Vladimira Babina, a pod vodstvom Nicolette Olivieri.