U Zajcu

Glasoviti Needcompany nastupio u Rijeci: Atraktivni “Slijepi pjesnik” Jana Lauwersa

Kim Cuculić



RIJEKA Kao predprogram Rijeke-EPK 2020, u HNK-u Ivana pl. Zajca nastupila je glasovita belgijska kazališna skupina Needcompany koja je izvela predstavu »Slijepi pjesnik«.


Riječ je o vizualno atraktivnoj predstavi, koja se izvodi na više jezika. Tekst, režiju i scenografiju potpisuje Jan Lauwers.


Autor dramu gradi istražujući obiteljska stabla samih članova Needcompanyja. Pregledom sedam zanimljivih obiteljskih stabala nastaje priča čija napetost proizlazi iz različitih jezika kojima umjetnici govore, nacionalnosti kojima pripadaju te kulturnih miljea iz kojih potječu. Needcompany internacionalna je, višejezična i multidisciplinarna umjetnička skupina koju su osnovali Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey 1986. godine u Bruxellesu.




Maarten Seghers pridružuje se družini 2001. godine te su oni otada srž i umjetničko vodstvo skupine. Opus Needcompanyja obuhvaća razna područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, književnost i drugo. Njihovo je stvaralaštvo svjetski priznato, a njihovi su radovi prikazivani na najpoznatijim svjetskim lokacijama, u muzejima i kazalištima.