Nakon pritisaka i prijetnji

Frljićeva predstava u Sarajevu ide samo interno: ‘Bila je dovedena u pitanje sigurnost posjetitelja festivala’

Hina

Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada



Posjetitelji Međunarodnog teatarskog festivala (MESS) u Sarajevu ipak danas neće moći pogledati najavljenu predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje” Olivera Frljića. Predstava će nakon pritisaka kardinala Vinka Puljića i Hrvatskog kulturnog društva Napredak biti ipak izvedena, ali samo interno – za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije i medijske pokrovitelje.


Donosimo priopćenje organizatora festivala, koji se, kako navodi, na ovaj korak odlučio zbog ozbiljnih prijetnji po sigurnost.


Prijava dostavljena Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskom tisku, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH.




Netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećaja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS.


Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Europske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta.


S druge strane, svi oni koji su sudjelovali u netočnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.


Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.


Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, Direkcija Festivala moli publiku za uvažavanje odluke koja je donesena u interesu sigurnosti svih nas. Novac za kupljene ulaznice će biti vraćen tokom sljedećeg tjedna o čemu će Direkcija blagovremeno obavijestiti javnost.


Samo dva sata prije najavljenog izvođenja predstave koja je uvrštena u službeni program festivala direkcija MESS-a objavila je kako će ona biti odigrana samo za članove žirija i goste festivala dok publika s kupljenim kartama tu izvedbu neće moći vidjeti.


Karte za tu predstavu odavno su rasprodane.


Iz MESS-a tvrde kako su informirani da je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski uputio kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH zbog najave izvođenja predstave a ističu kako su svemu doprinijeli i “napisi u hrvatskom tisku koje su mediji u BiH neodgovorno prenijeli”.


Time je, kako navode iz direkcije MESS.a, proizveden “val dezinformacija o predstavi redatelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH”.


Otkazivanje prikazivanja predstave zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećanja u subotu je zatražila uprava Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” a brojne osude uslijedile su iz bošnjačkih udruga kao i iz islamističkog časopisa SAFF.


“Napredak” je priopćio kako je Frljićeva predstava blasfemična te da se u njoj ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika. 


Kritikama predstave i pozivu na njeno skidanje s programa pridružila se i Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).


“Ovo vrijeđa u prvom redu katolike, ali i muslimane jer  izruguje bitni sadržaj vjere te nešto što je ljudima sveto na primitivan i vulgaran način predstavlja”, stoji u komentaru kojega je objavila KTA.


KTA navodi druge medije te argumentirajući svoje tvrdnje kaže da “u jednom trenutku predstave: gola „muslimanka“ s hidžabom, iz svojega spolnoga organa vadi zastavu – u Poljskoj Poljske, u Austriji Austrije, u BiH (predmnijevano) BiH; zatim izvodi erotizirani ples uz melodiju Tihe noći (!) te se pojavljuje „Isus Krist“ okrunjen trnovom krunom, razapet na križu sastavljenu od kanti za benzin; potom glumac u liku Isusa silazi s križa i siluje ženu”.


MESS u priopćenju kaže kako su “netočni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS”, dodajući kako je zbog toga direktor MESS-a Nihad Kreševljaković donio odluku da se predstava izvede interno jer je procijenjeno kako će se na taj način izbjeći moguće nasilno prekidanje festivala.


Festival MESS će, kako je najavljeno, pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i nezakonite zabrane, čime su nanijeli štetu ovom festivalu i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.