"Šeherezada" i "Carmen"

Dvostruka baletna premijera u petak u riječkome HNK

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Nova baletna predstava sastavljena od »Šeherezade« Nikolaja Rimski-Korsakova u koreografiji Lea Mujića i »Carmen« Georgesa Bizeta u koreografiji Ronalda Savkovića, premijerno će biti izvedena u petak, 10. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare



RIJEKA Nova baletna predstava sastavljena od »Šeherezade« Nikolaja Rimski-Korsakova u koreografiji Lea Mujića i »Carmen« Georgesa Bizeta u koreografiji Ronalda Savkovića, premijerno će biti izvedena u petak, 10. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.


Ravnatelj Opere i glavni dramaturg HNK Marin Blažević kazao je da je uprava kazališta svjesno odlučila da se »Carmen« ove sezone premijerno izvede i kao komorna opera s izraženim elementima scenskog pokreta i kao baletna predstava.


»Željeli smo jednom od najpopularnijih djela pristupiti iz dviju različitih perspektiva«, istaknuo je.




Ravnatelj riječkoga Baleta Ronald Savković rekao je da su dva baletna djela »Carmen« i »Šeherezadu« nastojali povezati kostimografijom i scenografijom, premda je riječ o dvjema predstavama različitog scenskog i izvedbenog pristupa.


U ulozi Šeherezade nastupit će Marta Kanazir, a u toj će predstavi uz nju plesati Balasz Baranyai, Svebor Zgurić, Paula Rus, Balint Rauscher, Tamara Szilagyi, Owen Lane i drugi.


Tamara Szilagyi plesat će i naslovnu ulogu u premijernoj izvedbi »Carmen«, a uz nju će nastupiti Cristina Lukanec, Andrei Köteles, Balint Rauscher, Daniele Romeo i drugi.


Scenograf obaju predstava je Dalibor Laginja, a kostimograf Aleksandar Nošpal.